Török offenzíva a kurdok ellen

Gyakorlatilag minden érintett katonai erő elfogadta, hogy Törökország hadműveletet kezd a vele határos Szíriában állomásozó kurd erők ellen. Az oroszok önmérsékletet és a törvények tiszteletben tartását kérték, az amerikaiak pedig jelezték, nem akadályozzák meg a betörést. A kurdok viszont közölték, mindenáron megvédik a területet.

2019. 10. 08. 13:58
U.S. and Turkish military forces conduct a joint ground patrol in northeast Syria
Amerikai és török katonák napokkal ezelőtti közös járőrözése Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump döntése értelmében az amerikai katonák elhagyják Északkelet-Szíriát, mivel ebben állapodott meg egymással az amerikai elnök és török kollégája, Recep Tayyip Erdogan. Ezzel az amerikaiak sorsára hagyják a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű, kurd vezetésű milíciát, amellyel szövetségben harcoltak többek között az Iszlám Állam terrorszervezet katonái ellen.

Más kérdés, hogy az SDF vezető ereje a Népi Védelmi Erők (YPG) nevű kurd milícia, amelyet Törökország terrorszervezetnek tekint. Az YPG jelenleg a kurd nyelven Rojavaként említett Északkelet-Szíria de facto autonóm területének félhivatalos védelmi ereje, ezt a kvázi államot kívánja Törökország még csírájában elfojtani. Musztafa Bali, az SDF egyik vezetője közölte, az amerikaiak nem teljesítették kötelezettségeiket, és háborús övezetté teszik lépésükkel azt a területet, amelyet közösen szabadítottak fel az Iszlám Állam uralma alól. Az SDF a lakosság segítségét kérte, hogy megvédjék a területet és annak törékeny önállóságát a török támadástól.

Erdogan egy 32 kilométer széles pufferzóna kialakítását kérte a török határtól délre, ahová a szíriai menekülteket költöztette volna át, akik a háború elől jöttek át a szomszédba. Török számítások szerint nagyjából hárommillió emberről van szó. A kurdok ellenzik a tervet, keskenyebb övezetet javasolnak, épp ezért döntöttek úgy Ankarában, hogy erővel is érvényt szereznek elképzeléseiknek. „Törökország támogatja Szíria területi és politikai egységét, nem érdekelt a megszállásban és a demográfiai változtatásokban, márpedig az YPG éppenséggel ezt teszi Északkelet-Szíriában. Itt az ideje ezt megváltoztatni” – mondta Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő a kurd tervekkel kapcsolatban.

Amerikai és török katonák napokkal ezelőtti közös járőrözése
Fotó: Reuters

A szóban forgó terület kevert lakosságú, amely sokat változott a háború során. Egyes helyszíni beszámolók szerint a kurd erők az Iszlám Állam elleni harc jelszavával módszeresen kialakítják a leendő kurd állam területét. Alaptörvényt is írtak, amelyet elfogadtak egy vita során, egyben határozott, kommunisztikus jellegű ideológiát is követ a kérdéses jogállású terület, s nem mellékesen az iraki Kurdisztánnal közös határt tart fenn.

Fanatikus csirkeszárnyak

KFC-étterem nyílt a szíriai Idlíb városában, legalábbis a helyi fotók azt mutatják, hogy a csirkéből készült ételeiről híres amerikai cég logójával feldíszített hely várja a vendégeket az ostromolt városban. A KFC nemzetközi sajtószóvivője ugyanakkor tagadta, hogy a céghez köze lenne az étteremnek, s azt ígérte, megtalálják, miként tudnak fellépni a bitorlóval szemben. Csakhogy Idlíb az Iszlám Állam utolsó bástyája, különböző megállapodások azt eredményezték, hogy ide szállították a Szíriában harcoló, de a területet rohamosan elveszítő iszlamista harcosokat. Ennek megfelelően a KFC szakértői nehezen tudnák megközelíteni az iszlamisták uralta várost, hogy jogi lépéseket tegyenek az üzletmenetüket befolyásoló étteremmel szemben. A fotók tanúsága szerint az éttermet kifejezetten autentikusan rendezték be, pontosan olyan, mint a cég többi étkezdéje a világ minden táján, a helyi férfiak pedig lelkesen vásárolják a csirkeszárnyakat. A KFC-nek a Közel-Keleten régóta vannak éttermei, 2006-ban nyílt meg az első damaszkuszi, amelyet 2013-ban zártak be a biztonsági helyzet miatt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.