Trump és Hszi találkozója miatt izgulnak Oszakában

2019. 06. 29. 7:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődött tegnap Oszakában a világ 19 legnagyobb fejlett és felzárkózó gazdaságát, valamint az Európai Uniót összefogó G20-csoport kétnapos csúcstalálkozója, a 37 elnök, kormányfő, illetve nemzetközi intézmény vezetőjének részvételével zajló esemény panelbeszélgetéseit azonban háttérbe szorítják az esemény margójára szervezett kétoldalú találkozók. Ezek közül pedig kétségkívül Donald Trump és Hszi Csin-ping (Xi Jinping) ma délelőtti megbeszélését övezi a legnagyobb érdeklődés, legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy az első nap összes felszólalója kifejezte aggodalmát a globális kereskedelem alakulásával kapcsolatban. Az Egyesült Államok és Kína között feszülő, májusban megrekedt kereskedelmi vitára utalva Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta: a tarthatatlan helyzet a globális gazdaság növekedésének lassulását eredményezte.

Az amerikai és a kínai elnök egyébként tavaly decemberben találkozott utoljára egymással, a nemzetközi közösség és a hazai belpolitikai helyzet azonban mindkét vezetőt arra sarkallhatja, hogy ha nem is tesznek pontot a konfliktus végére, legalább eredményekkel álljanak fel az asztaltól – írta elemzésében a The Nikkei című japán üzleti lap, amely szerint amerikai részről a jövőre esedékes elnökválasztás, kínai részről pedig a Huawei kínai multinacionális vállalat elleni amerikai szankcióktól való szabadulási szándék szolgáltathat kellő motivációt. Trump mindenesetre tegnap bizakodóan nyilatkozott a mai találkozóval kapcsolatban: mint mondta, „minimum produktív lesz, azt pedig meglátjuk, mi történik és milyen eredményei lesznek”. Az amerikai elnök tegnap Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is találkozott, a másfél órán át tartó kétoldalú találkozóról azonban egyik fél sem közölt részleteket.

Családi fotó a G20 vezetőiről. Donald Trump nem néz a lába elé
Fotó: Reuters

Külön találkozót tartottak a fejlődő világ öt vezető országát összefogó BRICS-csoport (Brazília, Oroszország, India, Kína és a Dél-afrikai Köztársaság) tagjai is. Hszi Csin-ping ezen az egyoldalú intézkedések és a protekcionizmus ellen szólalt fel, sürgette a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) alapértékeinek betartását, miközben szükségesnek tartotta a a WTO reformját. Utóbbi ügy egyébként a rendezvény házigazdájának, Abe Sindzónak is az egyik vesszőparipája: az eseményt megnyitó beszédében nyomatékosította, országa a szabadkereskedelem zászlóshajójaként mindent megtesz, hogy hozzájáruljon a multilaterális kereskedelmi rendszer javításához. A japán miniszterelnök azt is bejelentette, hogy a G20-as csúcsra időzített kulcsprojektje, az e-kereskedelmi kérdésekkel foglalkozó „Osaka Track” – 24 ország vezetőjének formális aláírásával – tegnap hivatalosan is beindult.

A Data Free Flow with Trust elnevezésű kezdeményezés célja, hogy a személyes adatok, a szellemi tulajdon és a kiberbiztonság átfogóbb védelme érdekében egységesítse az adatfolyamok globális mozgásának szabályait.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.