Túlélte a merényletet Szudán miniszterelnöke

Abdalla Hamdok konvoja a fővárosban, Kartúmban haladt a miniszterelnöki iroda felé, amikor pokolgép lépett működésbe az autója mellett.

2020. 03. 10. 10:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sértetlenül megúszta az ellene tervezett merényletet a szudáni kormányfő. Abdalla Hamdok konvoja a fővárosban, Kartúmban haladt a miniszterelnöki iroda felé, amikor pokolgép lépett működésbe az autója mellett. Hamdok Twitter-üzenetben jelentette, hogy nem történt baja, és az eset nem fogja megakasztani a demokratikus folyamatot, amelynek élére állt. Hamdok azt követően lépett hatalomra, hogy a hadsereg lakossági megmozdulások után tavaly elmozdította posztjáról Omar el-Basír államfőt, és a civilek és a katonák közös testülete Abdalla Hamdokot választotta az ország élére. Az új vezető kijelentette, támogatja el-Basír felelősségre vonását a Nemzetközi Törvényszéken, ez pedig sokakban ellenérzést szül, hiszen a volt elnök 1989-től tavalyig irányította Szudánt, ezalatt pedig rengeteg ember követett el olyan bűnöket, amelyekért elméletileg felelnie kell a független testület előtt.

Szudán nehéz helyzetben van, hiszen az infláció eléri a 60 százalékot, a munkanélküliség pedig 22 százalék. A térségben ez nem számít kirívónak, Kelet-Afrika számos országa hasonló gondokkal küzd, egy új megállapodás értelmében pedig kölcsönösen segítséget nyújthatnak egymásnak az államok. Az 1986 óta tervezett, de soha meg nem valósult megállapodás arról szól, hogy Kelet-Afrika hét állama között szabad lenne a határok átjárhatósága, így növelnék a turizmust, a kereskedelmet, ösztönöznék a befektetéseket és munkahelyeket teremtenének. A nehéz helyzetben levő államok körében azonban előtérbe került a segítségnyújtás szüksége, így a természeti katasztrófáktól és háborúktól sokkal jobban szenvednek a helybéliek, mint hogy a turizmus fejlesztésére gondolhatnának.

A legújabb szerződést Kartúmban írták alá, s olyanok humanitárius célból történő ideiglenes befogadásáról szól, akik hivatalos értelemben nem tekinthetők menekültnek. Az átjárható határokkal bíró Afrika régi terv, de megvalósítása továbbra is távolinak tűnik. Ezt jól jelzi, hogy az elképzelés szerepel az Afrikai Unió által kiadott Útiterv 2063 című munkaanyagában, amely időkorlát ambició­zusnak nem tekinthető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.