Tüntetésekből erőszakoskodás

Bojko Boriszov távozását sürgetik, de az ellenzéki szocialisták sem népszerűek.

2020. 07. 26. 17:16
BORISZOV, Bojko
Szfia, 2020. jlius 25. A Bolgr Szocialista Prt tmogati a kormny ellen tntetnek a szfiai kormnyplet eltt 2020. jlius 25-n. A tntetk Bojko Boriszov miniszterelnk s Ivan Gesev legfbb gysz lemondst kvetelik. MTI/EPA/Vaszil Donev Fotó: Vaszil Donev Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétvégén is folytatódtak a bolgár kormányellenes tüntetések annak ellenére, hogy a tiltakozások hatására csütörtökön átalakította kormányát Bojko Boriszov jobboldali miniszterelnök. Miután múlt kedden a parlamentben elbukott az ellenzéki szocialistáknak három éven belüli ötödik bizalmatlansági indítványa is, csütörtökön Boriszov és a koalíciós partnerek öt kulcsminiszter menesztéséről döntöttek, egyben megerősítették, hogy a kormány kitölti mandátumát. Pénteken a parlament már jóvá is hagyta az új miniszterek kinevezését a belügyi, a gazdasági, a pénzügyi, a turisztikai és az egészségügyi tárca élére. Rumen Radev baloldali államfő szerint a kormányátalakítás kevés a problémák megoldására, ezért a tüntetések folytatására szólította fel a demonstrálókat, s megismételte korábbi követeléseit, miszerint a teljes kormány és Ivan Gesev főügyész lemondására, illetve előre hozott választások kiírására van szükség.

Az elmúlt két hétben ezrek vonultak utcára Boriszov lemondását követelve. A tüntetők azzal vádolják a kormányfőt, hogy szemet huny a burjánzó korrupció felett. Bár a minisztercserék egyelőre nem oldották meg a problémákat, az ország közvéleménye számára egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy Rumen Radev államfő és az ellenzéki Bolgár Szocialista Párt elnöke, Kornelia Ninova nem azok a személyek, akik elhoznák a társadalom által kívánt politikai változásokat, az oligarchikus modell felszámolását. – Azért harcolnak Bojko Boriszov eltávolításáért, hogy a helyébe ők jöjjenek – fogalmazta meg egy politológus. – Egy Radev–Ninova-kormányzás nemzeti katasztrófába sodorná az országot – jelentette ki a szintén ellenzéki Akarat párt elnöke, Veszelin Mareski. A legfrissebb felmérések szerint továbbra is a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért kormánypárt a legnépszerűbb, a szavazatok 34 százalékát szerezheti meg a jövő tavasszal esedékes választásokon, míg a szocialisták 26 százalékot.

Fotó: MTI

Mivel a tüntetők nem érték el céljukat péntek este Szófiában, tizenegy kereszteződést szálltak meg, blokkolva a város közlekedését. Ezzel viszont nőtt azoknak a polgároknak a száma, akiknek elegük van a felforgatók cselekedeteiből. Aznap este a felvonulók körbebarikádozták a közszolgálati televízió épületét, ahol tévévitát folytatott a kormánypárt frakcióvezetője, Daniela Daritkova és az ellenzéki Kornelia Ninova. A vita után mindkét politikust a feléjük repülő sörösüvegek közepette a rendőrségnek kellett kimenekítenie az épületből. Számos politológus felháborodásának adott hangot a tüntetők cselekedetei miatt és felszólították Radev államfőt, határolja el magát a tiltakozók erőszakos viselkedésétől.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.