Tusk után Webertől is a Fidesz megrovását várják a törpepártok

A zömében nyugati és északi tagpártok szerint a döntéseket a parlamenti csoportnak is másolnia kellene.

2020. 04. 07. 13:42
null
Helsinki, 2018. november 7. Az Európai Néppárt kongresszusa Helsinkiben a Messukeskus Kongresszusi Központban 2018. november 7-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójában is támadást indítottak a Fidesz ellen a hazai koronavírus-törvény nyomán.

Egy Manfred Weber frakcióvezetőnek címzett friss levélben tizenhárom nemzeti delegáció vezetője kéri, hogy a parlamenti csoport vonja le a megfelelő következtetéseket és „legalább másolja a pártcsalád döntéseit” azáltal, hogy egyértelműen kiáll a néppárti alapelvek mellett. Ismert, az ernyőpártban a Fidesz felfüggesztett tagsággal működik – ezt idén januárban meghosszabbították. A parlamenti frakcióban viszont jelenleg is teljes jogú tagságot élvez a kormánypárt. Az aláírók ( többek között a belga, svéd, lengyel és holland delegációvezetők) ezt kifogásolják.

Mint írják, aggasztónak találják a március 30-án elfogadott rendkívüli intézkedéseket.

– Az EPP-nek a pártcsalád és a frakció szintjén is ki kell állnia a liberális demokrácia és a jogállamiság védelmében. Különösképp a válságidőszakban – áll a lapunknak is eljuttatott dokumentumban.

A Néppárt parlamenti frakciójának vezetése ezekben a percekben ülésezik. Amint megszólalnak magyarügyben, frissítjük a cikkünket.

A Magyar Nemzet is beszámolt róla, hogy a múlt héten a pártcsaládban hasonló módon, szinte ugyanezek a nemzeti tagpártok kérték a Fidesz kizárását Donald Tusk néppárti elnöktől. Tusk korábban élesen bírálta a kormánypártot és annak elnökét, Orbán Viktor miniszterelnököt. A kormányfő a Néppárt főtitkárának írt levelében határozottan a pártcsalád tudtára adta: a járványhelyzet közepette neki nincs ideje mások politikai szándékairól „fantáziálni”, a magyar életek mentése jelenti most a prioritást. Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációjának vezetője lapunknak nyilatkozva szintén azt hangsúlyozta: háborúban áll a kontinens a járvánnyal, most mindenkinek ennek megnyerésére kell fókuszálnia.

A levél:

Manfred Weber, a Néppárt parlamenti frakcióvezetője, aki szintén előszeretettel bírálja a magyar kormányt, egyelőre még nem szólalt meg az újra kiélesedett vitában.

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.