Tüzérségi összecsapás történt az örmény–azeri határon

Tüzérségi összecsapás történt vasárnap az örmény–azeri határon, értesülések szerint áldozatok is vannak.

Forrás: MTI2020. 07. 12. 19:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ma (helyi idő szerint) 12.30-kor az azerbajdzsáni fegyveres erők előttünk ismeretlen okok miatt egy UAZ típusú kocsival megpróbáltak határsértést elkövetni az örmény Tavus megye térségében. Az örmény fél figyelmeztetését követően az azeri katonák elhagyták járművüket, és visszatértek állásaikba. Ezután az azeri katonák ismét kísérletet tettek az örmény állás elfoglalására ezúttal tüzérségi tűz segítségével” – közölte az örmény védelmi minisztérium.

Az örmény tárca szerint a válaszcsapást követően az azeri fegyveres erők visszavonultak, és veszteségeik is vannak. A minisztérium szerint az örmény oldalon nem voltak áldozatok.

„Július 12-e déltől az örmény hadsereg egyik alakulata súlyosan megsértette a fegyvernyugvást (az azeri) Tovuz megye térségében az örmény–azeri határon, tüzérségi eszközökből nyitva tüzet állásainkra” – közölte az azeri védelmi minisztérium. A tárca állítása szerint mindkét oldalon voltak veszteségek. Értesülések szerint két azeri katona életét vesztette, öten pedig megsérültek. Örmény veszteségekről egyelőre nem tudni.

Baku szerint jelenleg is folynak harcok az érintett térségben.

Jereván és Baku több évtizede konfliktusban áll egymással a zömében örmények lakta Hegyi-Karabah miatt. A térség hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozik, de az 1994-ben véget ért véres fegyveres konfliktus eredményeként a magukat örményeknek valló szakadárok ellenőrzése alá került, de Baku szerint Örményország hadserege is jelen van ott. A tartomány parlamentje 1996-ban kikiáltotta a terület függetlenségét, de ezt egyetlen ország sem ismerte el. A terület azóta is a helyi örmény erők és az örmény hadsereg ellenőrzése alatt áll, s a szigorúan őrzött frontvonalon időről időre kiújulnak a harcok az azerbajdzsáni hadsereggel. A mostani összecsapás azonban a két ország északi határa mentén történt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.