Tűzgolyóként robbant fel a SpaceX Csillaghajója + videó

Habár a rakéta landoláskor a földbe csapódott, a szakemberek sikeresnek értékelték a kísérletet.

Magyar Nemzet
2021. 02. 03. 9:35
null
A nyolcas sorozatszámú Csillaghajó (Starship) üzemi próbáját a következő napokban végzik el Forrás: Flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jól indult a Marsra készülő SpaceX Csillaghajójának (Starship) tesztrepülése, az SN9 kódnevű, pilóta nélküli rakéta a terveknek megfelelően emelkedett nagyjából tíz kilométeres magasságba. Ezután leállította három Raptor hajtóművét, ereszkedni kezdett, a forgatókönyv szerint a landolás előtt a sebesség lefékezésére ismét beindította volna két hajtóművét – ám ezen a ponton valamilyen hiba csúszott a számításokba. A Csillaghajó konrollálatlanul a földbe csapódott, óriási tűzgömbként semmisülve meg. A szakemberek vizsgálják a probléma okát.

Egy hónappal ezelőtt az előző prototípus, az SN8 hasonló sorsra jutott. Azonban a SpaceX mérnökei nincsenek elkeseredve, emlékeztettek rá, hogy tesztrepülésről volt szó, és jó hírként üdvözölték, hogy rengeteg adatot sikerült összegyűjteniük a repülésről, amit felhasználhatnak az űrhajó tökéletesítéséhez. Ami azt illeti, az SN10 már el is készült, kilövésre vár.

Az űripari magáncég reményei szerint a Csillaghajó lehet a jövő űrjárműve, amellyel akár a Marsra is eljutnának. Nagy előnye, hogy a tervek szerint ember és jelentős teher szállítására is alkalmas, valamint „újrahasznosítható”, képes visszatérni a Földre; éppen ennek szimulálása zajlik most. Elon Musk cégvezér leszögezte, hogy a Csillaghajó a vállalat legfőbb projektje, a Falcon (Sólyom) hordozórakéták mellett, melyek immár rutinszerűen szállítanak asztronautákat, felszerelést és műholdakat az űrbe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.