Újabb szerb ortodox főpap halt meg a koronavírus miatt

A főpapok nem tartják be az elővigyázatossági intézkedéseket, továbbra is tartanak szertartásokat.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 03. 05. 10:51
null
Belgrade, 2021. február 19. Porfirij zágráb-ljubljanai érsek (a széken, középen) liturgiát tart Belgrádban, miután a püspöki zsinaton megválasztották a szerb ortodox egyház új pátriárkájává 2021. február 19-én. Az elõdje, Irinej meghalt a koronavírus-fertõzés elõidézte betegségben. MTI/AP/Darko Vojinovic Fotó: Darko Vojinovic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb szerb ortodox főpap, Atanaszije nyugalmazott, korábbi zahumljei-hercegovinai püspök halt bele a koronavírus-fertőzés szövődményeibe. A 83 éves főpap már az új pátriárka megválasztásánál sem volt jelen február 18-án, kórházban kezelték. A koronavírus-járvány kitörése óta a szerb ortodox egyház számos vezetője megfertőződött, aminek a hátterében az áll, hogy a főpapok nem tartják be az elővigyázatossági intézkedéseket, továbbra is tartanak szertartásokat, és ugyanazzal a kanállal áldoztatnak is.

Porfirij zágráb-ljubljanai érsek (k) a liturgia végén áldást oszt Belgrádban, miután a püspöki zsinaton megválasztották a szerb ortodox egyház új pátriárkájává 2021. február 19-én
Fotó: MTI/EPA/Andrej Csukics

Szerdán karanténba vonult Porfirij pátriárka, a szerb ortodox egyház közelmúltban megválasztott új vezetője is, mert a napokban kapcsolatba került egy olyan személlyel, akinél később koronavírus-fertőzést állapítottak meg. Az előző pátriárka, Irinej novemberben halt bele a koronavírus-fertőzésbe, miután részt vett a montenegrói ortodox egyházfő, Amfilohije temetésén, aki szintén a koronavírus-fertőzés szövődményeibe halt bele. A február 18-i pátriárkaválasztást követő napokban derült ki az is, hogy a választási küldöttek közül Irinej bácskai püspök is fertőzött volt.

Porfirij zágráb-ljubljanai érsek (a széken, középen) szertartás közben Belgrádban, miután a püspöki zsinaton megválasztották a szerb ortodox egyház új pátriárkájává 2021. február 19-én
Fotó: MTI/AP/Darko Vojinovics

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában péntekre 3866-tal 474 807-re, a járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában 17-tel 4498-ra növekedett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.