Újabb támadás érte Kongóban az egyik ebolás betegeket kezelő központot

Megint támadás érte az ebolás betegeket kezelő központot a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén fekvő Butembóban, a Mai-Mai nevű lázadó milícia és a létesítményt védő biztonsági erők összecsapásában meghalt egy rendőr és az ápoló személyzet több tagja is megsebesült – közölte szombaton a város polgármestere.

Forrás: MTI2019. 03. 09. 20:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sylvain Mbusa Kanyamanda szerint ugyanazt a létesítményt érte támadás, amelyet február végén egyszer már felgyújtottak ismeretlen fegyveresek, s ami miatt az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet felfüggesztette tevékenységét a térségben.

A központot, amely egy hete kezdett ismét betegeket fogadni, a kongói egészségügyi tárca üzemelteti az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) és az ENSZ Gyermekalapjával (UNICEF) együttműködve.

Kanyamanda szerint a Mai-Mai fegyvereseinek támadását sikeresen visszaverték, s a rendőrök egy sebesült fegyverest elfogtak.

A nap folyamán Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO vezetője is látogatást tett a létesítményben. „Megszakad a szívem, ha arra gondolok, hogy egészségügyi dolgozók sebesültek meg és meghalt egy rendőr a mai támadásban, miközben még azokat siratjuk, akik a korábbi támadásokban vesztették életüket az égészséghez való jog védelmében” – emelte ki Tedrosz. „Nincs más választásunk, mint folytatni az emberek megsegítését, akik a legsebezhetőbbek közé tartoznak a világon” – tette hozzá.

Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb adatai szerint az afrikai ország keleti felében hét hónapja pusztító járványban eddig 569-en haltak meg, és 907-en kapták el a vérzéses lázzal járó vírust. A betegség elleni küzdelmet nehezíti, hogy a járvány fegyveres harcok sújtotta területeken tombol.

A WHO szerint a segélymunkásokat sok helyen bizalmatlansággal fogadják a hagyományos gyógymódokat előnyben részesítő, és rémhíreket terjesztő helyi lakosok.

A butembói központ mellett nemrég egy katwai klinikát is támadás ért.

Az ország északkeleti részén évek óta dúl a konfliktus a különböző fegyveres csoportok között, dacára a kongói hadsereg és a kongói ENSZ-misszió (MONUSCO) jelenlétének.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.