Újra drasztikusan emelkedik a megbetegedések száma a régiónkban

Az elmúlt hetekben a régiónkban ismét meredeken emelkedik a Covid-19 fertőzések száma: a járvány újabb negatív rekordokat dönt Ukrajnában és Romániában is. Szerbiában több mint háromszáz orvos írt nyílt levelet a kormánynak, amelyben “egészségügyi katasztrófának” nevezte a kialakult állapotokat. Romlik a helyzet Lengyelországban és Csehországban is: az előbbiben július eleje óta majdnem a háromszorosára nőtt a napi betegek száma, míg utóbbiban a számuk megötszöröződött. Ukrajnában augusztus 31-ig terjesztették ki a karantént, Szerbiában viszont a karantén elleni tüntetések a korlátozások visszavonására kényszerítették a kormányt.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 07. 26. 7:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajnában a koronavírusos megbetegedések száma újabb negatív rekordokat döntött: szombaton a hatóságok 1106 új esetről számoltak be. Ennél több csak június 26-án volt: 1109 fő. Az elmúlt napokban az országban meredeken növekedett a betegek száma, és az ukrán egészségügyi minisztérium adatai szerint a kórházi ágyak leterheltsége már meghaladta az ötven százalékot.

Északkeleti szomszédunknál szerdán meghosszabbították az országos karantént – egészen augusztus 31-ig, ám ezzel együtt egy új, adaptív rendszert vezettek be, amely augusztus 1-jétől lép életbe. Minden egyes ukrán régió és nagyobb település színkódot kap a koronavírus-megbetegedések mértéke alapján.

A hatóságok négy kategóriát állítottak fel, amelyekre más-más korlátozások érvényesek. A zöld zóna minősül a legkevésbé kockázatos területnek, itt kötelező a szájmaszk használata a nyilvános épületekben és járműveken, a rendezvényeken legfeljebb egy ember tartózkodhat öt négyzetméteren belül, a tömegközlekedési eszközök pedig kizárólag az ülőhelyek száma szerint tölthetők fel.

A sárga zóna már egy kockázatosabb szintet mutat, ahol nem lehet olyan szociális intézményeket látogatni, ahol idős emberek tartózkodnak. A narancs zónában zárva kell, hogy tartsanak a hostelek, sportcsarnokok és edzőtermek, kulturális intézmények, gyerektáborok, valamint éjszaka nem tarthatnak nyitva a szórakozóhelyek és az éttermek. A nyilvános rendezvényeken legfeljebb száz ember vehet részt, és maximum egy ember húsz négyzetméterenként.

Fotó: Mirkó István

A vörös zónába azokat a területeket sorolják, ahol a legtöbb Covid–19 megbetegedést regisztrálták – itt nem nyithatnak ki a bevásárlóközpontok, éttermek és kávézók, oktatási intézmények, és szünetel a tömegközlekedés. A hatóságok ötnaponta bírálják felül a besorolást. Az országban a legtöbb megbetegedést a lvivi területen mutatták ki (8 588), amelyet Kijev követ (7 396). Kárpátalja 4 706 esettel az ötödik helyen áll.

A Covid–19 járvány Romániában is új rekordokat ért el: szombaton 1 284 új megbetegedést mutattak ki, ami a valaha mért legmagasabb mutató az országban a járvány márciusi kitörése óta. A koronavírus áprilisi felfutása után júniusra az új megbetegedések száma alacsony szintre csökkent, és úgy tűnt, hogy túl vannak a nehezén. Június végétől azonban a fertőzések száma ismét növekedésnek indult, és néhány hét leforgása alatt a többszörösére növekedett. Kedden a parlament új törvényt fogadott el a koronavírus megfékezése érdekében – mostantól mindenki, akinél diagnosztizálják a vírust, 48 órára kórházi megfigyelésre kell, hogy menjen. Az orvosok ezután döntenek arról, hogy további kórházi kezelést kell-e kapniuk, vagy kötelező otthoni karanténra küldik a betegeket.

Egy hónapja folyamatosan emelkedik az új fertőzések száma Szerbiában is: az első hullám lecsengésekor június 1-jén még 18 új esetet regisztráltak az országban, most szombaton viszont már 411-et.

Déli szomszédunk március 15-től vezetett be szigorú karantént, amely május elejéig tartott. A megbetegedések azonban június második felében újra növekedésnek indultak, amit sokan a választási kampánnyal kötöttek össze. Az országban június 21-én tartották meg a parlamenti választásokat, ahol a kormányon lévő Szerb Haladó Párt ismét győzedelmeskedett. A héten több mint 350 szerb orvos írt nyílt levelet a kormánynak, amelyben egészségügyi katasztrófának nevezték a helyzetet. A járvány újabb szerbiai felfutása miatt Alekszandar Vucsics államfő július elején ismét a kijárási tilalom bevezetéséről döntött, ám az intézkedés erőszakos tüntetésekbe torkollott, mire a kormány visszakozott.

Az abszolút számokat tekintve kisebb mértékben ugyan, de töretlenül növekszik az új megbetegedések száma Lengyelországban és Csehországban is. Az előbbiben július eleje óta majdnem a háromszorosára nőtt a napi betegek száma (+584 fő), míg utóbbiban a számuk a hónap elejéhez képest megötszöröződött (+281 fő).

Az utazási korlátozások tekintetében a magyar kormány július 15-től bevezetett színkódrendszere szerint Csehország és Lengyelország zöld, Szerbia és Románia sárga, míg Ukrajna vörös besorolást kapott. A kormány hetente vizsgálja felül a környező országok besorolását, és amennyiben a helyzet romlik, újabb utazási szigorításokról dönthet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.