Újra megkegyelmeztek a gyerekeket molesztáló afgán menekültnek

Németországban a bevándorlók egyre többször érik el, hogy ne toloncolják vissza őket Afganisztánba.

2021. 08. 05. 17:05
Nem akarja maximalizálni a befogadottak számát a kancellár
Nem akarja maximalizálni a befogadottak számát a kancellár Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétszer is kiskorúakat zaklatott, és mindkétszer enyhe büntetésben részesült egy afgán bevándorló Németországban – írja a Bild német napilap.

A 23 éves Khodai R. idén júliusban már második alkalommal állt a német bíróság elé azóta, hogy 2015-ben elmenekült hazájából, Afganisztánból.

Az első tárgyalására azok után került sor, hogy 2018-ban megerőszakolt egy 11 éves lányt, akit a közösségi oldalakon ismert meg. Stefan Lücke hannoveri bíró ugyan szörnyű cselekedetnek nevezte a bűntettet, mindössze két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a férfit.

A tárgyalást 2020-ban tartották, és mint kiderült, Khodai R. már annak megkezdése előtt elkövetett egy újabb erőszakos bűncselekményt: ezúttal egy 13 éves lányt molesztált. A júliusban meghozott döntés értelmében egy év nyolc hónap szabadságvesztésre ítélték a férfit, de az ítéletet a bíróság felfüggesztette három évre, így az elkövető másodszor is szabadon távozhatott a tárgyalóteremből. A hatályos német jogszabályok szerint a férfit csak akkor tudnák kitoloncolni az országból, ha legalább egy év letöltendő szabadságvesztésre ítélnék.

Az afgán menekültek nagy részének sikerül elérnie, hogy ne toloncolják ki Németországból
Fotó: MTI

A német belügyminisztérium nyilvánosságra hozott adatai szerint az afgán menekültek egyre nagyobb sikerrel nyerik meg azokat a pereket, amelyek arról szólnak, hogy ne toloncolják vissza őket Afganisztánba.

Az idén májusig meghozott 4212 ügy közül 3203 esetben nyertek védelmet az afgán bevándorlók Németországban, vagyis a perek mintegy 76 százalékában sikerrel jártak.

– Míg Horst Seehofer belügyminiszter és Armin Laschet, a CDU/CSU-pártszövetség kancellárjelöltje további kitoloncolásokat követel Afganisztánba jobboldali populista módon, az afgán menekültek egyre sikeresebben érvényesítik a védelemhez való jogukat a német bíróságok előtt

– írta Twitter-bejegyzésében Ulla Jelpke német baloldali politikus.

A számokkal ellentétben a német kormány továbbra is azt állítja, hogy folyamatos erőfeszítéseket tesz az afgánok kitoloncolásáért. Ahogyan korábban lapunk is megírta: Németországban élesedik a vita arról, hogy hazaküldjék-e a menedékkérőket, miközben az iszlamista tálibok egyre nagyobb teret nyernek Afganisztánban a nemzetközi csapatok kivonulásával. Armin Laschet elmondta: az Afganisztánban növekvő feszültségektől függetlenül haza kell küldeni azokat az afganisztáni menedékkérőket, akik bűncselekményeket követnek el. Ennek ellenére 2016 óta csupán mintegy ezer afgánt toloncoltak ki Németországból.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.