Vád egyenes adásban

Huszonegy éve, a Bill Clinton elnök elleni közjogi felelősségre vonási eljárás (impeachment) óta tegnap először tartottak ilyen irányú nyilvános meghallgatásokat az amerikai kongresszusban. Ugyanakkor a képviselőházi vizsgálatok még előkészítő jellegűek, az impeachment tényleges megindítása várat magára. A nyitónapon a demokrata és a republikánus oldal egymást vádolta, a meghallgatott vezető diplomaták tanúvallomásaiból pedig az derült ki, hogy Donald Trump elnök emberei és a külügyminisztérium nem folytatnak egységes Ukrajna-politikát. Egyre több a rejtély Eric Ciaramella, a Trump-Zelenszkij-telefonbeszélgetés feltételezett kiszivárogtatója körül is.

2019. 11. 14. 11:12
Protester holds placard outside of the Longworth building as the House Intelligence Committee holds the first public impeachment hearing on Capitol Hill
Az elnök leváltását követelő tüntető a törvényhozás épülete előtt Fotó: REUTERS/Yara Nardi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Heteknek kellett eltelniük, hogy a főszereplők kijöjjenek a fényre a zárt ajtók mögül, és immár az amerikai tévénézők milliói előtt fogalmazzák meg kölcsönös vádjaikat. – A jelen vizsgálat tényeit nem kérdőjelezik meg komolyan. (…) Ha ez nem kiált impeachmentért, akkor mi? – tette fel a kérdést magabiztosan Adam Schiff, az amerikai képviselőház hírszerzési bizottságának demokrata párti elnöke azon a tegnapi kettős meghallgatáson, amelyen a Washington Ukrajna-politikájában illetékes vezető diplomatákat faggattak arról: saját politikai céljait mozdította-e elő Donald Trump elnök a kelet-európai országban? – A demokraták opportunista módon mindent megpróbálnak, hogy megszabaduljanak Trumptól – vetette Schiff ellen Devin Nunes, a bizottság rangidős republikánus tagja, aki pártján belül is az elnök emberének számít. (Az amerikai rendszerben az összes bizottságot a többségi párt irányítja, a képviselőházban a demokraták, a szenátusban a republikánusok.)

A Bill Clinton akkori elnökkel szemben bő két évtizeddel ezelőtt – egyébként eredménytelenül – lefolytatott közjogi felelősségre vonási eljárás óta most először tartottak az impeachmenthez köthető nyilvános kongresszusi meghallgatásokat. George Kent helyettes külügyi államtitkárt és William Taylor kijevi nagykövetet – akik eskü alatt tették meg vallomásukat – órákon át faggatták a Capitoliumon. Meghallgatásuk ideje alatt Trump sajtótitkára azt közölte: az elnök a Fehér Ház Ovális irodájában megbeszéléseket folytat, és nem követi a tévéközvetítést. Értsd: dolgozik.

Az elnök leváltását követelő tüntető a törvényhozás épülete előtt
Fotó: REUTERS/Yara Nardi

Ahogy az a zárt ajtók mögötti meghallgatások alkalmával is történt, a faggatózások most is arra összpontosultak: ellenszolgáltatásért cserébe nyújtotta volna Trump a több száz millió dolláros amerikai katonai segélyt Ukrajnának? Alá lehet-e támasztani a hatalommal való visszaélés vádját, amelyet Trump és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kiszivárogtatott júliusi telefonbeszélgetése kapcsán is gyanítanak? Igaz-e, hogy Trump és emberei – köztük ügyvédje, Rudy Giuliani, volt New York-i polgármester – párhuzamos Ukrajna-politikát folytatnak, hogy a kijevi vezetés nyomoztassa le Joe Biden vezető demokrata elnökjelölt-aspiráns, Trump egyik fő ellenfele fiának, Hunternek a korrupciógyanús ukrajnai üzleti érdekeltségeit?

Mind Kent, mind Taylor az elnökre nézve terhelő állításokat is megfogalmazott. – Az Egyesült Államoknak nem lenne szabad más országokat arra rábírnia, hogy politikailag motivált, szelektív vizsgálatokat folytassanak le a hatalmon lévők ellenfeleivel szemben, mert ez aláássa a jogállamiságot – közölte a helyettes államtitkár. – Trumpot jobban érdekelték a Bidennel kapcsolatos vizsgálatok, mint az Ukrajna-politika – mondta a nagykövet, aki szerint Zelenszkij fehér házi meghívóra számított Trumptól.

Schiff az elején figyelmeztette a tanúkat: ne említsék a Trump-Zelenszkij-beszélgetésről szóló első információkat kiszivárogtató személy nevét. De többen mások ezt már megtették: minden bizonnyal Eric Ciaramella CIA-elemzőről van szó.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.