Keresés
Magyar Nemzet
2021. május 9., vasárnap, Gergely napja
HÍR TV – BAYER SHOWA műanyag identitás buboréka.
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/kulfold/valotlan-roman-jarvanyugyi-adatok-9667820/

Valótlan román járványügyi adatok?

A járványhelyzet kezelése politikai érdekek mentén történik Romániában, még a koronavírusos megbetegedés következtében elhunytak száma sem a valós helyzetet tükrözi.

Ezt Vlad Voiculescu, a napokban menesztett román egészségügyi miniszter jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján.

Bukarestben azt követően alakult ki koalíciós válság, hogy a Florin Cîţu kormányfő a koalíciós partner hozzájárulása nélkül váltotta le a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) által jelölt tárcavezetőt, miután az egészségügyért felelős minisztérium a kabinet vezetőjének tudta nélkül módosította a települések vesztegzár alá helyezésének feltételeit. Az USR bejelentette, hogy megvonta a bizalmat a miniszterelnöktől.

– Pár napja tudomásomra jutott, hogy a Covid-kórházakban elhunytak számának jelentési módja sem a valós helyzetet tükrözi

– nyilatkozta Vlad Voiculescu, aki egyúttal felkérte a megbízott egészségügyi minisztert – aki nem más, mint Florin Cîțu kormányfő –, hogy vizsgálja meg a korábbi kormányzás idején kidolgozott metodológiát. Voiculescu hangsúlyozta: a minisztersége utolsó napjaiban indított vizsgálat szerint a valóságban a hivatalosan jelentettnél több haláleset van.

– Nem akarok számokkal dobálózni, mert nem sikerült dokumentálnunk ezt a helyzetet, de vizsgálataink arra utalnak, hogy alapvető különbségek vannak a jelentett és a valós számok között

– idézte az erdélyi Krónika című napilap online kiadása Voiculescut. Hozzátette: Románia miniszterelnöke az ország első számú járványügyi szakemberévé vált, olyan dolgokról beszélt, amelyekről nem voltak ismeretei szakbizottságokkal, szakértőkkel való egyeztetés híján. A menesztett tárcavezető szerint a romániai egészségügyi rendszerben nem találni egy talpalatnyi helyet, amit ne hatna át a politika, ahova ne politikai alapon lennének kinevezve a vezetők.

– A megyei egészségügyi hatóságok, a kórházak élére többnyire politikai alapon nevezik ki a vezetőket, akik politikai utasításoknak tesznek eleget

– példálózott a volt miniszter, aki szerint a rendszer átpolitizáltságának megszüntetésére, az igazságra van szükség, s az általa vezetett minisztérium épp ezt akarta elérni.

Florin Cîțu miniszterelnök pénteken Kolozsváron reagált a vádakra. Mint mondta, arra kéri Dan Barna egészségügyért is felelős kormányfő-helyettest, az USR társelnökét, nyilatkozzon: tudott-e a volt tárcavezető által említett problémáról, s ha igen, milyen lépéseket javasolt, miért nem vetette azt fel a kormányülésen. A kormánykoalíció fő ereje, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szerint Voiculescu sértődöttsége és csalódottsága miatt „ellenzékbe vonult”, vádaskodásai alaptalanok, vagy olyan problémákat fednek fel, amelyeket neki kellett volna miniszterként megoldani.

Vlad Voiculescu március végén egy Facebook-bejegyzésében azt írta: a tavalyi választások előtt a hatóságok sajátos módon számították ki a járványügyi korlátozások mértékét is meghatározó kéthetes lakosságarányos fertőzöttségi rátát. Az akkor még miniszterként nyilatkozó politikus kiemelte:

Európában egyedülálló módon a román illetékes hatóságok kihagyták a számításból a fertőzési gócokat, ráadásul a tizennégy napos koronavírusos megbetgedési arány kiszámítása során „elvesztettek vagy két napot”.

A pénteki hivatalos jelentések szerint az elmúlt 24 órában 137 koronavírusos személy vesztette életét Romániában. Jelenleg 1493 beteg szorul intenzív terápiás ellátásra. Ennek értelmében kevesebb új esetet jelentettek, s csökkent a kórházban kezelt koronavírus-fertőzöttek és a halálesetek száma is. A román stratégiai kommunikációs csoport pénteki jelentése szerint csütörtök óta 3264 új esetet regisztráltak, ami közel hatszáznál kevesebb az egy nappal korábban közölt esetszámnál.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Súlyosabb büntetések

Kesztyűs kézzel bánik a Btk. a pedofilokkal
A közvélekedéssel egybehangzóan kívánják súlyosbítani a büntetéseket.

Egyedülálló feltárás

Páratlan jelentőségű ásatás Abasáron
Riportunkban bemutatjuk a páratlanul értékes, Szűz Máriát ábrázoló márványleletet és Aba Sámuel XI. századi magyar király sírját is.

Fake News

HVG-álhír: nincs benne a portói nyilatkozatban a „gender equality”
A balliberális lap tévesen idézte a dokumentumot, amelyben valójában a magyarok által támogatott kifejezés szerepel.

Poszt-trauma

Összehangolt támadás indult Orbán Viktor ellen
Elkezdődött…

Poszt-trauma

Dzsudzsák nem kampány: téma
A Dzsudzsák-ügy politikai kiforgatása a beteges üldözési mánia iskolapéldája.

Poszt-trauma

Karácsony végérvényesen megbukott
Eddig és ne tovább!

Aktuális

Mi a teendő, ha élesben szólal meg a sziréna Dunaújvárosban?
Havi rendszerességgel ellenőrzik a lakossági tájékoztató- és riasztórendszert, melyet köznapi nyelven szirénának hívjuk.

Fricz Tamás blogja

Erkölcsi értelemben leírta magát, aki a halált politikai érdekek mentén mérlegeli
Akinek a gyászolók tömege „kihasználatlan kommunikációs lehetőség”, az menthetetlen.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!