Van, ahol nemet mondtak az antirasszista őrületre

Hiába követelték a diákok, hogy távolítsák el az egykori elnököt ábrázoló szobrot a kampuszról, az egyetem nem engedett a követelésnek. Azt mondták, hogy nem hajlandók eltávolítani a történelmet – írja a V4NA Hírügynökség.

Forrás: V4NA Hírügynökség2021. 02. 26. 11:54
null
Forrás: YouTube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rasszizmus elleni harc jegyében egyre több szobrot akarnak eltávolíttatni a „felvilágosult” mozgalmárok. Ezek általában olyan szobrok, amik korábbi amerikai elnököket vagy híres politikusokat ábrázolnak, az indok az eltávolításukra pedig az, hogy például rabszolgákat tartottak, így rasszisták voltak.

A Missouri Egyetemen néhány diákszervezet tavaly azt követelte, hogy távolítsák el a Thomas Jefferson egykori amerikai elnököt ábrázoló szobrot a kampuszról.

Ezzel lényegében ahhoz a mozgalomhoz csatlakoztak, amelyik országszerte döntötte le a problémásnak, zavarónak ítélt szobrokat.

Az egyetem vezetősége azonban nemet mondott a baloldali követelésekre. A több intézményt magába tömörítő University of Missouri System elnöke, Mun Choi egyenesen kijelentette, hogy ők nem fogják eltávolítani a történelmet.

Köztes megoldásként most az a javaslat merült fel, hogy a szobor mellé kihelyeznek egy táblát. Ez abban segítene majd az embereknek, hogy kontextusba tudják helyezni Jefferson személyét.

A leírásban azt is elmagyaráznák a tervek szerint, hogy miért van ott a szobor a kampuszon, és hogy erényei és dicső tettei mellett mik az egykori elnök életének árnyoldalai – például az, hogy rabszolgákat tartott.

Az eset külön érdekessége egyébként, hogy Thomas Jefferson eredeti sírköve éppen a Missouri Egyetem kampuszán található. Ezt az egykori amerikai elnök leszármazottjai adományozták az egyetemnek még 1883-ban.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.