Végképp leáldozott az Arany Hajnalnak

A szélsőjobboldali görög párt vezetőjét és európai parlamenti képviselőjét is börtönre ítélték.

Magyar Nemzet
Forrás: Kathimerini, MTI2020. 10. 15. 13:25
null
Rohamrendõrök összecsapnak tüntetõkkel, miután egy athéni bíróság elmarasztaló ítéletet hozott az Arany Hajnal radikális jobboldali párt ügyében. Fotó: Oresztisz Panajotu Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma ismét összeült az az athéni bíróság, amely tegnap súlyos börtönbüntetéseket szabott ki az Arany Hajnal (Hriszí Avjí, HA) nevű szélsőjobboldali párt vezérkarára és volt parlamenti képviselőire. A testület azt fogja megvitatni, hogy esetlegesen melyik elítélt büntetését függesszék fel, ezután pedig letartóztatási parancsot adnak ki további volt parlamenti képviselők és párttagok ellen, akiknek nem lesz fellebbezési joguk – írja a Kathimerini című görög lap online híroldala.

Öt évig tartó per után tegnap a bíróság egyenként tizenhárom évi, letöltendő börtönbüntetést szabott ki a radikális párt több vezetőjére, köztük Nikólaosz Mihaloliákosz pártvezetőre. A bíróság egy héttel ezelőtt bűnszövetkezetnek minősítette a pártot a perben, amelyben négy ügyet egyesített: Pavlosz Füsszasz baloldali rapper 2013-as meggyilkolását, bevándorló halászok és baloldali aktivisták ellen elkövetett támadásokat, illetve a bűnszervezetként való működés vádját. Mihaloliákosz és a párt több más vezető tisztségviselője a távirati iroda szerint végül elismerte a bűnszövetkezet irányítása vádját, míg korábban mindent következetesen tagadtak, és azt állították, hogy politikai boszorkányüldözés áldozatai.

Rohamrendõrök összecsapnak tüntetõkkel, miután egy athéni bíróság elmarasztaló ítéletet hozott az Arany Hajnal radikális jobboldali párt ügyében.
Fotó: Oresztisz Panajotu / MTI/EPA/ANA-MPA

A pernek 68 vádlottja volt, és közülük mintegy ötvenet ítéltek el különböző bűncselekményekért. A 13 évre ítéltek között van egyébként Joánnisz Lagósz európai parlamenti képviselő, aki már nem tagja az Arany Hajnalnak. Ellene Görögország elfogatási parancsot ad ki, és az Európai Parlamentnek fel kell oldania a mentelmi jogát. További négy volt parlamenti képviselőnek is ezzel a szentenciával kell szembe néznie. A büntetési kategória időbeli felső határa egyébként tizenöt év. Más volt HA-képviselőknek csak öt-tíz évet kell rács mögött tölteniük. Füsszasz gyilkosa, az Arany Hajnal egyik militáns tagja, Geórgiosz Rupakiasz kapta a legsúlyosabb büntetést, életfogytig tartó börtönre ítélték.

Ha még ez sem lenne elég, további tíz évet sóztak rá bűnszövetkezetben való részvételért, s újabb négy évvel sújtották fegyverbirtoklásért.

Magda és Panajotisz Füszasz, a 2013-ban az Arany Hajnal görög radikális jobboldali párt egyik tagja által meggyilkolt Pavlosz Füszasz görög rapper, baloldali aktivista szülei,
Fotó: Pétrosz Jannakurisz / MTI/AP

A radikális jobboldali pártot a kilencvenes évek elején alapították, és sokáig csak egy kis szélsőséges csoportosulás volt. 2012-re viszont annyira megnőtt a támogatottsága, hogy huszonegy képviselői helyet szerzett a háromszáz tagú görög parlamentben, és ezzel a törvényhozás harmadik legnagyobb erejévé vált. Népszerűségét a gazdasági válságnak és idegengyűlölő szólamainak köszönhette. A párt és az utcai bűnbandák kapcsolatára Füsszasz meggyilkolását követően derült fény. Halála nagy felzúdulást keltett Görögországban és a világon. Az Arany Hajnal népszerűsége a gyilkosság óta zuhanásszerűen csökkent, a tavalyi választásokon be sem jutott a parlamentbe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.