Világi Oszkár: A magyar himnusz éneklését nem lehet meggátolni

A Dunaszerdahelyi AC tulajdonosa úgy nyilatkozott: a külföldi himnuszok éneklésének szankcionálása egy hibás döntés, amely egy ódivatú gondolkodás eredménye.

Forrás: MTI2019. 04. 04. 16:22
null
Ilyen élőképpel fogadták kedvenceiket a dunaszerdahelyi szurkolók a felújított stadionban Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Dunaszerdahelyi AC (DAC) tulajdonosa szerint a magyar himnusz éneklését nem lehet meggátolni, Világi Oszkár ezt arra reagálva nyilatkozta a Parameter.sk szlovákiai magyar portálnak, hogy egy módosítás értelmében törvény szankcionálja a külföldi himnuszok éneklését az országban sporteseményeken vagy ünnepségeken.

A tulajdonos a portálnak csütörtökön úgy nyilatkozott: ez hibás döntés, amely egy ódivatú gondolkodás eredménye. A nemzeti öntudatot – folytatta – nem mások rovására kell építeni, mert az nem hatékony út, ha másokat próbálnak korlátozni. A szlovákiai stadionokat járva azt tapasztalja, hogy a szlovák himnuszt nem éneklik, és szerinte a szlovák parlament képviselőinek erről kellene elgondolkodniuk.

Világi Oszkár kiemelte: a himnuszéneklés kifejezi hovatartozásukat és senki ellen nem irányul. Úgy fogalmazott: ha nem változik a törvény, akkor készek megfizetni a büntetést, vagy kitalálnak valamit, amivel korlátozni lehet a végrehajtását. „Van néhány ötletem, de erről még korai lenne beszélni” – jegyezte meg.

A portál közölte: a szlovák parlamentben március 27-én elfogadott jogszabály szerint május 15-től büntetendő annak a külföldi országnak a himnuszát énekelni, amelynek a helyszínen nincs hivatalos küldöttsége. A jogszabály szerint 7000 euróig terjedő pénzbírsággal lehet sújtani a törvényszegőket.

Az államfőhöz fordul a felvidéki Magyar Közösség Pártja

Petíciót indít, és vétót kérve Andrej Kiska, szlovák államfőhöz fordul a felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP) annak a jogszabálynak a megváltoztatása miatt, amely nyilvános rendezvényeken csaknem teljesen betiltaná a külföldi országok – köztük a magyar – himnuszának eléneklését. Ezt az MKP vezetői pozsonyi sajtótájékoztatójukon jelentették be csütörtökön.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.