Virtuális hazaárulással vádol Donald Trump

Az elnök a The New York Timest vádolja, mert utóbbi beszámolt arról, hogy az Egyesült Államok megsokszorozza behatolásait az orosz informatikai rendszerekbe.

Zetelaki Réka
2019. 06. 17. 16:27
U.S. President Trump talks to reporters as he departs for travel to Louisiana from the White House in Washington
Aggasztó hírek. A lap szerint az elnök nem tudott a műveletekről, nehogy kifecsegje azokat Fotó: REUTERS/Carlos Barria
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Virtuális hazaárulással vádolta meg szombat este Donald Trump amerikai elnök a The New York Times című napilapot, mert utóbbi beszámolt arról, hogy az Egyesült Államok megsokszorozza behatolásait az orosz informatikai rendszerekbe. „A The New York Times hibájából az a kép fog kialakulni, hogy az Egyesült Államok jelentősen növeli kibertámadásait Oroszország ellen. Ez virtuális hazaárulás, mert nem igaz” – idézte az elnök Twitter-bejegyzését az MTI. Az elnök kétségbeesett próbálkozásnak titulálta az „egykor nagy lap” részéről, hogy akár a hazája jó hírét is feláldozza egy sztoriért, újságíróit pedig újfent a nép ellenségeinek nevezte.

A lap szombati tényfeltáró cikke jelenlegi és korábbi kormányzati tisztségviselőkkel készített interjúkra hivatkozik, és kiemeli: az egyre agresszívabbá váló amerikai behatolások az orosz rendszerekbe növelik a digitális hidegháború kockázatát. A cikk aláhúzta, hogy John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó múlt kedden arról beszélt, hogy az USA szélesebb körben vizsgálja a lehetséges informatikai célpontokat, azzal a céllal, hogy hatékonyabban figyelmeztethesse Oroszországot vagy bármely más államot, amely kibertámadást fontolgat az USA ellen, hogy „meg fogja fizetni az árát”.

Aggasztó hírek. A lap szerint az elnök nem tudott a műveletekről, nehogy kifecsegje azokat
Fotó: REUTERS/Carlos Barria

A baloldali beállítottságú The New York Times cikke szerint az elnököt nem tájékoztatták a sűrűsödő amerikai műveletekről. Ennek oka, hogy a védelmi minisztérium és a hírszerzés tart Trump reakciójától, hogy esetleg megtiltja azokat vagy kifecsegi őket külföldi vezetőknek, mint ahogy 2017-ben beszélt egy kényes szíriai műveletről az orosz külügyminiszter füle hallatára.

Az amerikai elnök és a médium újságírói között hosszú ideje feszült a viszony, hiszen a The New York Times rendszeresen közöl kényes, ugyanakkor vitatható információkat az elnökről. Többször írtak például adóügyeiről, hogy Trump 1985 és 1994 között mekkora üzleti veszteséget könyvelhetett el, vagy hogy miként segített a szüleinek az adóoptimalizálásban. Éppen egy éve történt, hogy a lap tulajdonosa azt kérte az elnöktől, hogy ne nevezze a nép ellenségeinek az újságírókat, ám a viszony azóta sem rendeződött.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.