Visegrádi államfői csúcs: napirenden a régió érdekeinek érvényesítése az Európai Unióban

Kétnapos visegrádi államfői csúcstalálkozó kezdődött szerdán a Prágától nyugatra fekvő Lány kastélyban, a cseh köztársasági elnökök vidéki rezidenciáján.

2019. 10. 02. 12:50
DUDA, Andrzej; ÁDER János; ZEMAN, Milos; CAPUTOVÁ, Zuzana
Lány, 2019. október 2. Milos Zeman cseh (b), Áder János magyar (b2), Andrzej Duda lengyel (j2) és Zuzana Caputová szlovák (j) köztársasági elnök a négy visegrádi ország államfõinek csúcstalálkozóján a Prága közelében fekvõ Lány kastélyában, a cseh államfõk vidéki rezidenciáján 2019. október 2-án. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tanácskozáson Milos Zeman cseh elnök meghívására Áder János magyar, Andrzej Duda lengyel és Zuzana Caputová szlovák államfő vesz részt a házigazda mellett.

Milos Zeman a három elnököt katonai tiszteletadással fogadta a kastély parkjában. A ceremónia befejezése után az elnökök megkezdték a tárgyalást. A szerdára tervezett két megbeszélés között az államfők együtt ebédelnek.

A cseh rendőrség a kétnapos csúcstalálkozó idejére rendkívüli biztonsági intézkedéseket foganatosított Prágában és Lányban. Az elnöki kocsioszlopok áthaladása idején a Prága-Lány közutat minden kereszteződésben rendőrök biztosítják, szerdán és csütörtökön pedig a kastélyt és környékét is lezárják a a nagyközönség előtt.

Az első napi megbeszélés legfőbb témája: a négy visegrádi ország közös érdekeinek érvényesítése az Európai Unióban az új Európai Parlament és Európai Bizottság megalakulása utáni helyzetben.

Milos Zeman cseh (b), Áder János magyar (b2), Andrzej Duda lengyel (j2) és Zuzana Caputová szlovák (j) köztársasági elnök a négy visegrádi ország államfőinek csúcstalálkozóján
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az államfők megvitatják az Európai Unió 2021-2027-es költségvetési kereteit, a globális kereskedelmi és vámháborúk következményeit, a visegrádi közlekedési infrastrukturális projektek állását és foglakoznak Nagy-Britannia kiválásával az EU-ból. A visegrádi államfők megemlékeznek a kelet-európai rendszerváltás 30. évfordulójáról is.

A cseh elnöki hivatal közleménye szerint a négy visegrádi államfőhöz csütörtökön Borut Pahor szlovén és Aleksandar Vucic szerb elnök is csatlakozik. Ez az eszmecsere a nyugat-balkáni országok EU-csatlakozásának jövőjére fog összpontosítani.

A kétnapos találkozó eredményeiről az elnökök csütörtök délután sajtóértekezleten számolnak be.

Csehország júliusban Szlovákiától vette át egy évre a V4-es csoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) elnöki tisztségét. Prága a cseh elnökség legfőbb céljai között a V4-ek EU- és NATO-beli pozíciójának megerősítését, valamint a nyugat-balkáni országok európai uniós csatlakozásának támogatását említette.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.