Washington célja, hogy Irán ne juthasson atomfegyverhez

Noha új elnököt választottak Iránban, az atomprogram továbbra is Ali Hámenei kezében van.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 06. 21. 10:38
HAMENEI, Szajed Ali; RHNI, Haszan; RAISZI, Ebrahim
Teherán, 2021. június 18. Ebrahím Raiszi keményvonalas elnökjelölt a sajtónak nyilatkozik, miután leadta szavazatát az iráni elnökválasztáson Teheránban 2021. június 18-án. A mostani elnökválasztáson Haszan Róháni helyéért csaknem hatszázan indultak, az Õrök Tanácsa azonban csak hét jelölt indulását engedélyezte. A legesélyesebbnek az Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfõbb vallási és politikai vezetõje által támogatott Ebrahim Raiszit tartják. MTI/EPA/Abedin Taherkenareh Fotó: Abedin Taherkenareh
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az egyik legfontosabb prioritás az Egyesült Államok számára, hogy megakadályozza Iránt abban, hogy atomfegyverhez jusson

– jelentette ki vasárnap Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója az amerikai ABC televíziónak adott interjúban.

Sullivan szerint „a katonai konfliktusok helyett a diplomácia a legjobb módszer ennek elérésére”. A nemzetbiztonsági tanácsadó kifejtette: szerinte az Egyesült Államoknak most „rajta kell tartania a szemét a dolgokon”. Mint fogalmazott: Washington világos és határozott tárgyalásokat folytat majd az irániakkal, „hátha sikerül elérnünk, hogy végleg eltemessék a nukleáris programjukat”. A nemzetbiztonsági tanácsadó mindazonáltal leszögezte:

túl korai még annak mérlegelése, hogy vajon az új iráni elnök megválasztása jót vagy rosszat jelent-e az atomprogramról folyó tárgyalások szempontjából.

„Nehéz az iráni politika belső dinamikájáról spekulálni ilyen kérdésben” – mondta, hozzátéve, hogy ebben az ügyben Irán legfőbb vezetője dönt majd. „Ez a vezető pedig ugyanaz, aki a választások előtt is volt” – célzott Ali Hámeneire, Irán legfőbb vallási vezetőjére. Sullivan egy nappal azután beszélt erről, hogy Ebrahím Raíszit, Teherán korábbi főügyészét választották meg az iszlám köztársaság elnökének. Raíszi a szavazatok 61,95 százalékával nyerte az elnökválasztást.

Ebrahím Raíszi, az új iráni elnök
MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó az interjúban szólt az észak-koreai nukleáris programról is. Mint mondta: „az idő dönti el”, hogy lehetséges-e újabb többoldalú tárgyalást kezdeni Phenjannal. Pénteki jelentésében Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt idézte a KCNA, aki arról beszélt, Észak-Korea a konfrontációra és a párbeszédre is felkészül az Egyesült Államokkal. Amerikai szakértők ezt úgy értékelték, hogy Kim kitart a kivárás taktikája mellett, és nem provokálja az új amerikai kormányt.

– Világos jelzést várunk Phenjantól arra, vajon készen állnak-e rá, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek és elinduljunk ebbe az irányba

– fogalmazott Sullivan. Kim Dzsong Un észak-koreai vezető közelmúltban tett kijelentéseit „érdekes jelnek” nevezte, és hozzátette, az amerikai kormányzat továbbra is arra vár, hogy „közvetlenebb kommunikációt folytasson [Észak-Koreával] a lehetséges előrelépésekről”.

Jake Sullivan vasárnap a CNN amerikai hírtelevíziónak is interjút adott. Ebben szólt Joe Biden amerikai elnök első külföldi útjáról és az Oroszországgal kapcsolatos kérdésekről is. A nemzetbiztonsági tanácsadó kiemelte, hogy az Egyesült Államok folytatja az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető megmérgezésével kapcsolatos újabb szankciócsomag előkészítését. Biden Vlagyimir Putyin orosz elnökkel történt genfi találkozójáról úgy fogalmazott: az Egyesült Államok „nem a szavak, az elkötelezettségek vagy a testbeszéd, hanem a cselekedetek alapján fogja megítélni, valóban jó úton haladnak-e az amerikai–orosz kapcsolatok”.

– Biden semmit sem vesz készpénznek a találkozót illetően

– tette hozzá Jake Sullivan.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.