Washingtoni hátszelet kapott Zelenszkij

Zelenszkij ukrán elnök azt szeretné, ha az Egyesült Államok aktívabb szerepet vállalna a Donyec-medencei konfliktus rendezésé­ben, valamint a Krím félsziget Ukrajnához történő visszatérésének elősegítésében.

Magyar Nemzet
2020. 02. 01. 7:54
U.S. Secretary of State Pompeo meet in Kyiv, Ukraine
Mike Pompeo az ukrán elnök vendégeként. Számítanak egymásra Fotó: Kevin Lamarque Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt szeretné, ha az Egyesült Államok aktívabb szerepet vállalna a Donyec-medencei fegyveres konfliktus rendezésé­ben, valamint az Oroszország által önkényesen elcsatolt Krím félsziget Ukrajnához történő visszatérésének elősegítésében. Erről az ukrán elnök tegnap Kijevben beszélt, miután Mike Pompeo amerikai külügyminisztert fogadta. Szavai szerint ezt az aktívabb részvételt az amerikai külügyminisztériumban egy ezzel foglalkozó különmegbízott kinevezése által várja, írta a távirati iroda. Ennek előzménye ugyanakkor, hogy Kurt Volker amerikai különmegbízott tavaly lemondott ahhoz az ügyhöz kapcsolódóan, hogy kiszivárgott Donald Trump elnök és Zelenszkij egy telefonbeszélgetésének tartalma, és Trumpot önös érdekből folytatott Ukrajna-politikával vádolták meg, amelynek egyik kulcs­szereplője Volker volt. Ezt követően az elnök ellen alkotmányos felelősségre vonási eljárás, impeachment indult decemberben.

Zelenszkij tegnap kérdésre válaszolva kijelentette: nem gondolja, hogy az impeachment megrontotta volna az ukrán-amerikai viszonyt. – Éppen ellenkezőleg. Nagyon jók az országaink közti kapcsolatok. Az Egyesült Államok valóban támogat és véd bennünket, és nemcsak szavakban teszi – hangsúlyozta az ukrán elnök. Pompeo nem ismerte el, hogy Trump bármit is feltételként szabott volna Zelenszkij washingtoni látogatásáért, beleértve azt is, hogy indítsanak büntetőeljárást Trump egyik elnökválasztási riválisa, Joe Biden volt alelnök ellen. Zelenszkij közölte, akár már holnap kész Washingtonba utazni, de csak azzal a feltétellel, ha nem pusztán politikai párbeszédet folytatnak, hanem Kijevnek fontos megállapodásokat is kötnek.

Mike Pompeo az ukrán elnök vendégeként. Számítanak egymásra
Fotó: Reuters

Az amerikai miniszter biztosította tárgyalópartnerét, hogy az Egyesült Államok óvja Ukrajna szuverenitását és területi integritását, valamint támogatja Kijevet a NATO-csatlakozásra és az EU-hoz való közeledésre tett erőfeszítéseiben. Zelenszkij kijelentette, országa szeretné kiterjeszteni védelmi együttműködését Washingtonnal, ideértve újabb fegyverek beszerzését. Az ukrán haditengerészet megerősítéséről, valamint légvédelmi fegyverzet vásárlásáról is szó esett.

Pompeo egy hete megszakított egy interjút, durván összeszólalkozva egy amerikai rádióriporterrel, miután utóbbi rákérdezett a tavaly visszahívott kijevi amerikai nagykövet, Marie Yovanovitch ügyére. Legalábbis ezt állítja az érintett, Mary Louise Kelly, aki utóbb elmondta, hogy miután kikapcsolták a mikrofont, Pompeo ordítozott vele, és hosszasan szidalmazta. – Firtatta, azt hiszem-e, hogy Ukrajna foglalkoztatja az amerikaiakat? – mondta Kelly, aki szerint a miniszter többször káromkodott is. Pompeo állítólag megkérdezte tőle azt is, tudja-e egyáltalán, hol van Ukrajna, majd utasította munkatársait, hozzanak egy vaktérképet, Kelly pedig mutassa meg rajta a kelet-európai országot. Pompeo Kelly nyilatkozatának másnapján azzal vádolta a riportert, hogy valótlant állít.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.