Will Smithre is használták az „n betűs szót”

Will Smithtől Madonnáig szinte minden híresség feladatának érzi, hogy megszólaljon a Black Lives Matter ügyében, szavaik pedig százmilliókhoz jutnak el. Ma már inkább azt állítják pellengérre, aki csendben marad vagy nem azt mondja, amit a többség hallani akar.

2020. 07. 10. 12:24
SMITH, Will
Los Angeles, 2019. október 7. Will Smith amerikai színész, rapper a Gemini Man címû filmje bemutatóján Los Angelesben 2019. október 6-án. A filmet október 11-tõl vetítik az amerikai mozik. MTI/EPA/Nina Prommer Fotó: Nina Prommer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mikor Philadelphiában felcseperedett, rendszeresen megállította a rendőrség, és legalább tízszer az „n betűs szót” használták rá, így megérti a felháborodást – panaszolta a minap Will Smith egy beszélgetős műsorban. A fekete színész soha nem csinált titkot belőle, hogy lelkes támogatója a Black Lives Matter (A fekete életek számítanak, BLM) mozgalomnak, a mostani interjúban is azon értetlenkedett, hogyan lehet ezen egyáltalán vitatkozni:

A nemzetközi népszerűségnek örvendő színész a közösségi médiában is rendszeresen hangot ad véleményének. A Facebookon 95 millió, Instagramon 42 millió követője van, hangja elég sok emberhez eljut.

Összehasonlításképp, Donald Trump amerikai elnököt 30 millióan követik Facebookon. (Viszont 83 millióan a Twitteren.)

És koránt sincs ebben egyedül. Az utóbbi hetekben, hónapokban rengeteg sztár érezte úgy, hogy meg kell szólalnia az ügyben, többen személyesen is részt vettek a tüntetéseken. Énekesek, színészek, sportolók, műsorvezetők, a közösségi média influencerei álltak be az ügy mögé. Ott bicegett mankóval a demonstráción Madonna – az énekesnő ugyanis térdsérüléséből lábadozik –, akinek amúgy is napi szinten ömlik a közösségi felületeiről a téma (Facebook és Instagram: 15-15 millió követő).

https://www.facebook.com/madonna/photos/a.10151969572164402/10158506906609402/?type=3&theater

Igazságot követelt George Floyd haláláért Beyoncé (Facebook: 57 millió követő, Instagram: 150 millió követő).

A szókimondásáról hírhedt Billie Eilish (Facebook: 17 millió követő, Instagram: 65 millió követő) sem fogta vissza magát és elég durván elküldte a francba azokat, akik „Minden élet számít” kampányt indítottak.

„Miután gondolkodtam, hogyan használhatnám legjobban a közösségi médiát, úgy döntöttem, hogy mindannyiunknak többet kellene hallania a Black Lives Matterről” – jutott dűlőre a mexikói származású színésznő-énekesnő, Selena Gomez, mozgósítva 182 milliós (!) Instagram- és 73 milliós Facebook-táborát.

https://www.facebook.com/Selena/photos/a.270081260974/10157389615000975/?type=3&theater

És a sort még hosszan lehetne folytatni.

„A hírességek még mindig félnek attól, hogy a karrierjük bánja, ha felszólalnak” – nyilatkozta a The Washington Postnak Sarah J. Jackson kommunikációs szakember.

Ugyanakkor egyre inkább ellentétes jelenség figyelhető meg:

a sztárokat akkor állítják pellengérre, ha csendben maradnak vagy nem azt mondják, amit a többség hallani akar.

Jó példa erre a Harry Potter-filmek Hermione Grangereként megismert Emma Watson esete. A feminista színésznő azután került a támadások célkeresztjébe, hogy együttértésének jeleként a BLM-mel három fekete négyzetet tett közzé az Instagramon. Mi ezzel a gond? Az, hogy bírálói szerint ez csak „kirakataktivizmus”, egy hírességnek, akinek ennyi emberhez eljut a szava, már sokkal korábban fel kellett volna emelnie hangját.

Ahogy az az Insider gyűjtéséből is kiderül, számos celebritás kapott hideget-meleget, amiért nem állt be teljes mellszélességgel a mozgalom mögé.

  • Virgil Abloh színes bőrű divattervezőt például azért kezdték ki, mert ötven dollárt adományozott az ügynek, miközben a márkájából egyetlen pár zokni sem futja ki ennyiből.
  • Lana Del Rey énekest azért kezdték ki, mert olyan videófelvételt tett közzé, amelyen tüntetők fosztogatnak.
  • Hogy a pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve, arra ékes példa, hogy még Madonna is megkapta a magáét, amiért úgy „tisztelgett” George Floyd előtt, hogy a gyermeke táncolt egyet.
  • Nagyot futott a médiában, David Guetta is miután a DJ egy nem túl jól sikerült számot „komponált” Martin Luther King legendás Van egy álmom című beszédét felhasználva. Bírálói szerint ez tipikusan fehér módja annak, ahogy a rasszizmusra reagálnak, ahogy eltüc-tücölik a rasszizmust.
  • A sort itt is hosszan lehetne még folytatni, a végeredmény általában mindig ugyanaz volt: bocsánatkérés és magyarázkodás.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.