Zavargások Dél-afrikában: Több tucat embert őrizetbe vettek

Forrás: MTI2019. 09. 04. 13:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint nyolcvan embert vett őrizetbe a rendőrség a Johannesburgban és Pretoriában három napja tartó zavargásokkal összefüggésben.

A hatóságok keddi közlése szerint öt ember meghalt az összetűzésekben, amelyek során randalírozó csoportok elsősorban külföldi tulajdonú üzleteket dúltak fel és fosztottak ki.

Cyril Ramaphosa, a Dél-afrikai Köztársaság elnöke elítélte a vasárnap este óta tartó támadásokat, és „teljességgel elfogadhatatlannak” nevezte az erőszakos zavargásokat. „A mi országunk teljes mértékben az idegengyűlölet ellen van. Nem engedjük és nem tűrhetjük a más afrikai országokból származó emberek elleni támadásokat” – hangoztatta az elnök videoüzenetében. Hozzátette: „semmiféle módon nem igazolható az, ha valaki feldúlja másnak a tulajdonát vagy éppenséggel megpróbálja meggyilkolni azért, mert az az érzése, hogy a külföldiek elveszik a helyiek munkáját. Ennek véget kell vetni.”

A rendőrség egyelőre még vizsgálja, pontosan mi is robbantotta ki a zavargásokat Pretoria üzleti negyedében, ahol a randalírozók köveket és Molotov-koktélokat hajigáltak be az üzletekbe, ahonnan aztán ellopták az árukat. Feltehetően a magas munkanélküliségi arány és a szegénység miatt kezdődhettek a zavargások és a bevándorlók elleni támadások, amelyek aztán más városokra is átterjedtek.

Az ország több részében, elsősorban KwaZulu-Natal tartományban több külföldi kamionsofőrt támadtak meg az utóbbi időben. A helyi kamionsofőrök tiltakoznak amiatt, hogy külföldiek is megjelentek a kamionos szállítmányozás üzletágában.

A dél-afrikai kormány eközben vasárnapra imanapot hirdetett azoknak a nőknek az emlékére, akik az utóbbi hónapban estek gyilkosság áldozatául.

Cyril Ramaphosa elnök arról beszélt, hogy nagyon sötét korszak a mostani a Dél-afrikai Köztársaság számára, mert a nők ellen elkövetett támadások, szexuális erőszakcselekmények és gyilkosságok mind „foltot ejtenek a nemzet lelkiismeretén”.

Augusztusban, amelyet korábban épp „a nők hónapjának” hirdettek meg, feltűnően sok nőt gyilkoltak meg, köztük egy egyetemi hallgatót, egy ökölvívó bajnoknőt és egy 14 éves lányt. A hivatalos statisztikák szerint csak tavaly mintegy 40 ezer ember esett nemi erőszak áldozatául, az esetek túlnyomó többségében nők. Ez naponta 109 nemi erőszakot jelent, és ez a szám csak a hivatalosan bejelentett eseteket fedi.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.