Zavargások voltak a hét végén Brüsszelben – videó

Az interneten terjedő felvételeken jól látható, ahogy egy járőrautót megrongálnak.

Magyar Nemzet
2020. 04. 13. 9:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brüsszeli rendőrség kész megint közbeavatkozni, amennyiben újabb zavargásokra kerül sor Anderlecht kerületben, nyilatkozta a helyi rendőrfőkapitány, miután a hét végén – a járványügyi lezárások kellős közepén – zavargások törtek ki a városrészben. Csak szombat estig majdnem ötven, főleg bevándorló hátterű fiatalt tartóztattak le: ők kövekkel dobálták a kiérkező egyenruhásokat, sőt egy korábban rendőröktől ellopott fegyver is eldördült. Utóbbiról a belga közszolgálati televízió tudósított, hozzátéve: a fegyvert szombat délután lophatták ki az egyik szolgálati autóból, a közösségi médiában közzétett képek szerint az erőszakos demonstrálók célpontjai a rendőrök voltak. Az interneten terjedő felvételeken jól látható, ahogy egy járőrautót megrongálnak. A migránscsoportokat végül vízágyúkkal oszlatták fel, ehhez más brüsszeli kerületekből is kaptak segítséget az anderlechti rendvédelmi szervek.

A szinte tömeges tüntetéseket egy 19 éves, Adil nevű fiatal halála okozta: a férfit még péntek este akarták igazoltatni, ám ő elmenekült a járőrök elől, majd egy kiérkező rendőrautó elütötte a robogójával rossz sávban haladó tizenévest. Mivel Brüsszelben is szigorú kijárási korlátozások vannak érvényben, már az sem volt szabályszerű, hogy demonstrációt szerveztek a fiú emlékére.

A belga főváros hasonló eseményeknek lehetett tanúja 2006-ban: ekkor egy 25 éves marokkói férfi halt meg a fogdában, mire több százan vonultak az utcára a rendőrökkel szembeni elégedetlenségük miatt. Akkor több mint száz, főleg észak-afrikai fiatalt vettek őrizetbe, és közel háromszáz esetet vizsgáltak ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.