Zsarolási ügybe keveredett a különleges ügyészség

Észak-macedóniai vesztegetési videó járta körbe a napokban a világsajtót, újabb fordulatot váltva ki a botrányoktól megtépázott balkáni ország politikájában. A felvételen két férfi látható, amint egy pénzzel megtöltött Louis Vuitton táskával távoznak egy gazdag üzletember otthonából. A történet felfedi, hogyan befolyásolták az ország politikai életét a német cégek által lehallgatott telefonbeszélgetések, hogyan siklott félre a Brüsszel által támogatott, az ország megtisztítására hivatott különleges ügyészség munkája és hogyan tartják markukban a jelenlegi kormányfőt is a külföldi érdekek.

Magyar Nemzet
2019. 08. 10. 9:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszámolt bankók, eurókötegekkel tömött táska és egy beszélgetés a zsaroló, valamint a megvesztegetett üzletember között – erről szóló felvételeket hozott nyilvánosságra az olasz La Veritá napilap híroldala, újra a nemzetközi sajtó fókuszába helyezve az Észak-Macedóniában zajló gyanús politikai ügyleteket.

A vesztegetők egyike a balkáni országban Boki 13 néven ismert televíziós személyiség, Bojan Jovanovszki, társa pedig egy alvilági figura, Zoran Milevszki. Áldozatuk Észak-Macedónia legtehetősebb vállalkozója, Jordan Kamcev volt, akitől nyolcmillió eurót sikerült kinyerniük. Az üzletembert azzal szorították sarokba, hogy birtokukba jutott néhány, a vállalkozót kínosan érintő felvétel.

A macedón ügyészség rendelkezésére is álló felvételeken látható egyfelől a zsarolási összeg egy része, másfelől Jovanovszki távozása a házi őrizetben lévő macedón vállalkozótól. A hangfelvételekből pedig kiderül, hogy Jovanovszki az összeg átadásával egyben ígéretet tesz Kamcev házi őrizetből való szabadulására, ami másnapra meg is történt. Jelenleg a két zsaroló van letartóztatásban.

A történet 2016-ra vezethető vissza, amikor is – az olasz lap állítása szerint – Angela Merkel Németországa a Deutsche Telekom leányvállalatán keresztül több ezer órányi anyagot hallgatott le és rögzített az akkor hatalmon lévő macedón konzervatív politikusokról.

Ezek az anyagok Zoran Zaevhez, az akkor ellenzéki szocialista politikushoz kerültek, „hogy felhasználásukkal elősegítsék a hatalomra kerülését, majd megteremtsék a későbbi zsarolhatóságának feltételeit”. Zaev szivárogtatni kezdte a felvételeket, amelyek a kormány piszkos ügyeit tárták fel. Miközben a felháborodott macedónok tojásokkal dobálták a kormányzati épületeket, a sajtó azt találgatta, honnan származhatnak Zaev felvételei. A La Veritá megjegyzi, ez idő tájt a német törekvések Soros György elképzeléseivel is megegyeztek, aki támogatta a hónapokon keresztül zajló utcai tüntetéseket.

A konzervatív kormány hiába kifogásolta a külső befolyásolást, a lehallgatások jogtalanságát, és hiába magyarázta, hogy szerinte a felvételek hamisak. Zaev hamarosan – előre hozott választások révén – a miniszterelnöki székbe került, kiütve a hatalomból a később hazánkban menedéket kereső Nikola Gruevszki kormányfőt is. A szkopjei politika kifehérítése érdekében fellépett Brüsszel is; Szkopje jelenleg uniós tagjelölt. Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő közreműködésével létrejött a macedón Különleges Ügyészi Hivatal.

A pártok közötti kompromisszum nyomán a szervezet élére egy addig ismeretlen bírót, Katica Janevát nevezték ki, akinek Zaev át is adott minden lehallgatott felvételt. Ezt követően megkezdődött az elszámoltatás, több konzervatív politikus, sőt a korábbi titkosszolgálati vezető is börtönbe került – mindez átrajzolta az ország politikai térképét.

A nemzetközi nyomásnak eleget téve Zaev miniszterelnökként Macedónia alkotmányának módosítására kényszerült, a görög érdekeknek engedve pedig Észak-Macedóniára változtatta az ország nevét, amit ugyanakkor sokan nem támogattak hazájában. „Ahogy Zaevnek sikerült hatalomra jutnia az ebben érdekelt hatalmak által nyújtott lehallgatási felvételekkel, most fennáll a veszélye, hogy ugyanabba a csapdába esik ő maga is”, írja a La Veritá.

Az egyetlen, aki ellenállt a szocialista kormánynak és a különleges ügyészség politikai hatalomgyakorlásának, az Gjorge Ivanov előző államfő volt, aki nem volt hajlandó aláírni az alkotmány módosítását. Szocialista támogatással azonban áprilisban új elnök, Sztevo Pendarovszki került a posztra, aki viszont már fenntartások nélkül aláírta a kérdéses rendelkezéseket.

Mindehhez az említett videó úgy kapcsolódik, hogy a zsarolás tárgyát képező felvételek a Brüsszel által támogatott különleges ügyészi hivatalból származhatnak. Kiderült, a hivatalt vezető Janeva fia a vesztegetésben részt vevő Boki 13 nevű tévékommentátor karitatív szervezetének vezetője. Janeva tagadta ugyan a felelősségét, de lemondott posztjáról – bár utódja kijelöléséig a helyén marad.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.