Zsarolással elért befogadás

Zsarolással érte el a hétvégén több mint négyszáz illegális bevándorló, hogy partra szállhasson Máltán.

2020. 06. 08. 17:43
null
Földközi-tenger, 2018. június 12. Az SOS Méditerranée civil szervezet felvétele migránsokat szállítanak csónakban a szervezet Aquarius nevû mentõhajója felé a Földközi-tengeren 2018. június 12-én. Az Aquariuson tartózkodó 629 bevándorlót olasz hajók segítségével a dél-spanyolországi Valenciába szállítják, ahol az elõzõ napon engedélyezte a kikötést a spanyol kormány, miután Málta és Olaszország is megtagadta, hogy partra szálljanak a területükön. A mentõhajó három nappal korábban vette fedélzetére az embereket a líbiai partok közelében. (MTI/EPA/SOS Méditerranée/Kenny Karpov) Fotó: KENNY KARPOV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zsarolással érte el a hétvégén több mint négyszáz illegális bevándorló, hogy partra szállhasson Máltán: a négy csónakba összezsúfolódott migránsok között zúgolódás tört ki, az egyik hajón pedig szúróeszközök is előkerültek. A bevándorlók azzal fenyegettek: használni is fogják azokat. – Valletta fél órát kapott arra, hogy döntsön a partraszállásuk engedélyezéséről, máskülönben elrabolták volna a legénységet – számolt be az eseményekről Robert Abela miniszterelnök. Sajtóbeszámolók szerint egyébként a kormányfő egy közvetlen telefonhívást kapott a hajó személyzetének egyik tagjától, aki ismertette az eszkalálódó helyzetet Vallettának. A hatóságok a rendelkezésükre álló rövid idő alatt úgy döntöttek, nem lépnek fel a hajóra, hogy erőszakkal fékezzék meg a migránsokat, a katonaság ugyanis a bevándorlók és a legénység testi épségének veszélyére figyelmeztetett.

Az eset mindenképpen mérföldkőnek számít Málta migrációs politikája tekintetében, Valletta ugyanis hónapok óta egyetlen, migránsokat szállító hajó kikötését sem engedélyezte. A kormány álláspontja ugyanis az, hogy kizárólag abban az esetben nyitják meg a kikötőiket az elsősorban Líbia partjai felől érkező, többségében szubszaharai bevándorlók előtt, amennyiben az uniós tagállamok végre elkötelezik magukat a szolidaritás mellett, és átveszik a migránsokat az alig félmilliós lakosú szigetországtól. Mint arról lapunk is beszámolt, a Frontex, az EU határőrizeti ügynökségének adatai szerint ez év első három hónapjában 438 százalékkal nőtt az illegálisan érkezők száma a közép-mediterrán útvonalon az előző évhez képest. Ezzel kapcsolatban Evarist Bartolo máltai külügyminiszter korábban úgy nyilatkozott: országa segítségért fordult az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjéhez, de Josep Borrelltől nem érkezett válasz.

Valletta most hétvégén ismét azt hangoztatta: megállapodásra törekszik más uniós tagállamokkal, hogy a hétvégén partot ért mintegy négyszáz migránst más országokban helyezzék el. A máltai kormány még április végén döntött úgy, hogy a koronavírusra való tekintettel a nem biztonságos csónakokból négy turistahajóra gyűjtik össze a migránsokat, amelyek Málta felségvizein kívül várták sorsukat. Volt olyan bevándorló, aki már több mint egy hónapja hánykolódott a turistahajón. A szigetország befogadóállomásai egyébként hónapok óta zsúfolásig tele vannak; a kormányfő most hétvégén ismét kifogásolta, hogy az Európai Unió teljes érdektelenséget mutat az ügyben, miközben az érintett tagállamokat magára hagyja a migránsokkal teli csónakok kezelésében.

Dunja Mijatovics, az Európa Tanács emberi jogi biztosa épp múlt héten sürgette Vallettát, hogy engedje szabadon a turistahajókon lévő mintegy négyszáz bevándorlót, szerinte ugyanis „a menekültek helyzete nem fenntartható, és azonnali fellépést igényel”. Valletta segítséget továbbra sem kapott az uniótól.

Nagy a nyomás Európán

Közel 21 ezer menekült és illegális bevándorló érkezett 2020 első öt hónapjában az Európai Unió területére Olaszországon, Görögországon, Spanyolországon, Máltán és Cipruson keresztül – derül ki az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) legfrissebb adataiból. A szervezet szerint Görögországba közel tízezren érkeztek a tengeri útvonalon, a szárazföldi útvonalon pedig majdnem ugyanennyien, 7500-an. Olaszországba a Földközi-tengeren keresztül több mint 5200-an, Spanyolországba pedig közel 7500-an érkeztek. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint Máltára az év eleje óta közel 1300 migráns érkezett; 2019-ben egész évben 3400 bevándorlót fogadtak a szigetországban. Az IOM adatai némileg eltérnek az UNHCR gyűjtésétől, előbbi szerint ugyanis az első öt hónapban közel 24 ezer migráns érkezett a kontinensre. Tavaly egész évben 128 536 bevándorlót és menekültet regisztráltak az Európai Unió területén, az adatokból ugyanakkor az is kiderül, hogy a migránsok száma 2019 májusa után nőtt ugrásszerűen.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.