Csináljuk a nagy elnyomást

Az is lehet, hogy a kiadós vasárnapi ebéd volt az oka a tárcaíró aluszékonyságának. Az viszont biztos, hogy álmodott valamit. Valami borzalmasat.

2020. 09. 15. 7:00
A woman walks the Oscars red carpet as preparations continue for the 91st Academy Awards in Hollywood, Los Angeles
A woman walks the Oscars red carpet as preparations continue for the 91st Academy Awards in Hollywood, Los Angeles, California, U.S., February 23, 2019. REUTERS/Lucy Nicholson - RC1D4BDC30C0 Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcaíró azt olvasta az újságban, hogy „az amerikai filmakadémia sok kritikát kapott, amiért kevés olyan filmet díjaz, amelynek alkotója valamilyen kisebbséghez, színes etnikai csoporthoz tartozik. A most bejelentett új szabályok a kamera előtt és mögött dolgozók sokszínűségének érvényesülését támogatják. Az új szabályozás négy körre terjed ki. Arra, hogy a színészek vagy színésznők egy része valamilyen etnikai kisebbséghez tartozzon, például ázsiai vagy spanyol származású legyen. Egy másik kritérium tartalmi vonatkozású: a film foglalkozzon olyan témával, amely a nőkkel, a kisebbségekkel, a fogyatékkal élőkkel vagy az LMBT-közösséggel kapcsolatos. További lehetséges szabványként a filmakadémia sokszínűségi kvótákat fogadott el…” Hiába van már ősz, annyira nagy meleg volt a hétvégén, hogy a tárcaíró elaludt olvasás közben. De még az is lehet, hogy a kiadós vasárnapi ebéd volt az oka az aluszékonyságának. Az viszont biztos, hogy álmodott valamit. Valami borzalmasat.

Fotó: Reuters

 

– Jó reggelt! – hívták Hollywoodból a tárcaírót álmában. – Ki maga? – kérdezte a tárcaíró és ásított egyet. – Maga még alszik? – kérdezte a hang Hollywoodból. – Mi itt, a fejlett Nyugaton éppen kiharcoljuk maguknak a békét, maga meg közben nyugodtan szundikálgat. Nem mondott erre semmit a tárcaíró, mert korán reggel még nem volt soha semmilyen gondolata, csak az, hogy úgy hallja, lefőtt a kávé. – A kvótabizottságtól keressük, mert úgy látjuk, hogy nem tartja be az új szabályokat – mondta a hang. – Milyen új szabályokat? – kérdezte a tárcaíró, miközben megszagolta a kávéját álmában. – Ebben a hónapban nem lehet negatív kritikát írni színésznőkről – mondta ellentmondást nem tűrőn a hang. – Miért nem? – kérdezte a tárcaíró. – Az ezeréves elnyomás miatt. Mert a fehér, középkorú és középosztálybeli férfi ezer éve elnyomja a nőket. – Ezért nem lehet negatív kritikát írni a színésznőkről? – kérdezte a tárcaíró, miközben kortyolt egyet a reggeli kávéjából, mert az elnyomás kérdésében nem akart vitatkozni elmebetegekkel. – Ezért – mondta a hang Hollywoodból. – Mi van akkor, ha gyenge az alakítása a színésznőnek? – kérdezte a tárcaíró, és kicsit magára lötykölt a kávéból, amiről azt gondolta, hogy biztosan nem fog kijönni a pólójából. – Meg kell dicsérni a frizuráját.

A tárcaíró nagyon szerette dicsérni, ha egy nő szép új frizurát csináltatott magának, meg is említette sokszor, de hogy ezt egy filmkritikában tegye, azt nem gondolta helyénvalónak. El is mondta nyomban. A hang viszont csak zakatolta, hogy kvóták lesznek, meg új világ, és a filmkritikus feladata is megváltozik, mert nem kritizálgatnia kell mostantól a dolgokat, hanem támogatnia kell a kisebbségeket jó szóval, biztatással, dicsérettel. És főleg a színésznőket. Mert egy elnyomó férfi színésznek könnyű a helyzete, miközben csinálja a nagy elnyomást, de mit tegyen egy gyönge és gyámoltalan elnyomott nő? Ezért nem kritikára, hanem dicséretre van szüksége. A tárcaíró izzadtan ébredt rémálmából. És azonnal elkezdte nézni az Orwell 1984 című regényéből készült filmet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.