időjárás 30°C Kornél, Soma 2022. július 3.
logo

Lövöldözés volt egy koppenhágai bevásárlóközpontban

Nyolcadik alkalommal lesz Klassz a pARTon!

Magyar Nemzet
2022.06.14. 17:00 2022.06.15. 14:44
Nyolcadik alkalommal lesz Klassz a pARTon!

Július 11. és augusztus 4. között nyolcadik alkalommal rendezi meg a Klassz a pARTon! fesztivált a Cimbora Alapítvány. Az Érdi Tamás Liszt Ferenc-díjas zongoraművész által 2015-ben életre hívott programhoz idén tizenöt település csatlakozik. A fesztivál szokatlan helyszínekre is eljuttatja a klasszikus zenét, így vízparton és közparkokban is találkozhatunk a legnagyobb zeneszerzők műveivel.

A Balaton északi partján hét, a déli paton hat település ad otthont az ingyenes koncerteknek és két új helyszínnel, a fonyódi Panoráma stranddal és a balatonszemesi Páduai Szent Antal-templommal bővül a rendezvénysorozat. A fesztivál megnyitója a Duna-parton a Pesti Vigadóban lesz, és ismét vendégül látnak külföldi művészeket is: a Gli Archi Ensemble szicíliai kamarazenekart, Nicolas Krauze francia karmestert, Peter Caelen holland zongoraművészt és Giuseppe Nova olasz fuvolaművészt hallgathatják meg az érdeklődők. 

Minden évben megemlékeznek valamelyik híres magyar művészről, a tavalyi fesztivált Fischer Annie és Kocsis Zoltán zongoraművész emlékének szentelték. Idén harmadik alkalommal ad otthont a programoknak a tatai Öreg-tó partja, a fesztivál a város Fellner Jakab emlékévéhez is kapcsolódik. A barokk építészet háromszáz éve született jelentős alakjának több épülete is áll Tatán.

É. Szabó Márta és Érdi Tamás a sajtótájékoztatón. Fotó: Kurucz Árpád


 Idén 51 program, 42 szólista és 19 zenekar fellépése várja a fesztivál látogatóit, akik ingyenesen ismerkedhetnek meg a klasszikus zenével – hangsúlyozta É. Szabó Márta, a fesztivál producere, a Cimbora Alapítvány elnöke a budapesti sajtótájékoztatón. 
 Fonyód, a régió fontos oktatási és kulturális helyszíneként örömmel csatlakozott a fesztiválhoz

 – hangsúlyozta Erdei Barnabás alpolgármester, kiemelve: település állandó lakosainak a száma 5200 fő, ami nyáron 25-30 ezer főre duzzad. Fonyódon a Cimbora Együttes interaktív verskoncertje, Tóth Levente Triója és A varázsfuvola című opera játékos-interaktív változata szerepel a programban.
 Folyamatosan változnak a kultúrafogyasztási szokások, egyre inkább háttérbe szorul az olvasás és komolyzene hallgatása is

– hangsúlyozta Vikman Pál, az EKF zenei projektmendzsere, ezért el kell vinni az emberekhez az élőzene varázsát, a Klassz a pARTon! pedig odamegy, ahol az emberek vannak – tette hozzá a projektmenedzser.
A fesztivál művészeti vezetője Érdi Tamás zongoraművész – akit annak idején a varsói szabadtéri Chopin-fesztivál koncertjei inspiráltak az immár nyolcadik kiadásához érkezett Klassz a pARTon! fesztivál megalapítására – kiemelte: a nyárestéken felcsendülő klasszikus zene gyógyító hatással bír a lélekre

Cimbora zeneliget

A Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa projekt támogatásával megvalósuló sorozat a gyerekeknek, a családoknak szól. Kifejezetten a fesztivál számára készült a szinte minden évben bemutatott A varázsfuvola-előadás Gulyás Dénes rendezésében. Simon Izabella zenés-mesés gyerekműsora, A kis piros hegedű (és a nagy gonosz cselló) a keszthelyi kastélyban lesz látható. A strandokon pedig különféle interaktív hangszerbemutatókkal és zenei foglalkozásokkal várják a csemetéket. A Tóth Levente Trió DOBbantsunk együtt programja és a Mocorgó-koncertek az egészen kicsiket várják. 

Borítókép: A fesztivált Érdi Tamás zongoraművész, művészeti vezető, a Klassz a pARTon! fesztivál munkatársai, valamint a támogatók képviselői mutatták be (Fotó: Kurucz Árpád)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.