Technika bravúr a képépítészet

Különleges világ tárul elénk Minyó Szert Károly képzőművész, szabadkézi fotográfus, fénykerékpár-performer Innen nézve című tárlatán, amelynek a budai ArtPhoto Galéria ad otthont. A kiállítást Erő Zoltán, Budapest főépítésze nyitotta meg.

2022. 10. 13. 15:00
Minyo
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bartók Béla Boulevard pezsgő kulturális életének figyelemre méltó szereplője az ArtPhoto Galéria. Míg szeptemberben Robitz Anikó Lehetséges világok című kiállításának témája a természetben fellelhető formák, anyagok, színék játéka volt, addig októberben Minyó Szert Károly tematikus és technikailag különleges, s az egyedi képalkotásra fókuszáló munkásságáé a főszerep. 

Minyó 1955-ben született Új-Delhiben, de festészeti és fotográfiai tanulmányait Budapesten végezte el. 1989-től állít ki rendszeresen itthon és külföldön is, alkotásai pedig rangos gyűjteményekben is megtalálhatók.

– Mindig külön öröm az ArtPhoto kiállítási programjában, amikor olyan kiállítást nyitunk, ahol a fotográfiának az az oldala mutatkozik meg, amit hitvallásul vállalt a galéria, hogy a kortárs fotóművészetet népszerűsíti. Olyan alkotókkal tudunk együtt dolgozni, akik a művészeti fotográfián belül megpróbálnak olyan lehetőségekkel élni és olyan eszközökkel dolgozni, amelyek a lehetőségeket és a művészi kibontakozást a lehető legnagyobb mértékben segítik – hangsúlyozta Borbély László, a galéria vezetője. Hozzátette, hogy 

Minyó Szert Károly olyan művész, aki a képzőművészeten keresztül érkezik a fotóhoz, s – ahogy ő fogalmaz – jelen tárlat képépítészet, azaz határterületek találkozása.

A művész saját magát szabadkézi fotográfusnak tartja, ami a fényképeken, s technikájában érvényesül.

– Óhatatlanul észre kell vennem Károly munkáinak technikai alapjait, s azt fedeztem fel, hogy ez a technika a képek sajátja, olyannyira, hogy számomra határozottan erről szólnak a képek. Önmagukban is és egy kiállításon egymás mellé rendezve is. 

Egy fotográfus, akinek ecsetkezelése van. 

Egy kép, amelynek a dinamikáját a kézzel felhordott emulzió adja meg, az álló bicikli az ecsetvonásoktól válik dinamikussá, a határozott geometriai formák ugyancsak a kézi munkától kapnak önálló karaktert – emelte ki Erő Zoltán, Budapest főépítésze.

 

A képek által pedig valóban a technikával bátran kísérletező művészt ismerhetünk meg. Ugyanis – ahogy azt főépítész is mondta – Minyó Szert Károly képein a technikai megoldás dominál a plexifotós képépítésen keresztül egészen a modern megoldásokig.

A kiállítás megtekinthető november 10-ig minden kedden és csütörtökön 14–18 óra között, valamint előzetes egyeztetés alapján.

Borítókép: Minyó Szert Károly (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.