Természet inspirálta világok

Lehetséges világok címmel nyílt meg Robitz Anikó legújabb egyéni kiállítása az ArtPhoto Galériában. Az analóg képek az ember által lakatlan Galápagos-szigeteken készültek, a valóság egy darabját mutatják be, s ezáltal egy olyan világot jelenítenek meg, amelyet a látogatók tapasztalata és tudása segít újraértelmezni.

2022. 09. 09. 11:00
null
Budapest, Artphoto Galériában Robitz Anikó: Lehetséges világok című kiállításának megnyitója Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Robitz Anikó fotóművész Lehetséges világok analóg sorozata nyers, kinagyított és kimerevített képeket tartalmaz, melyek a valóság csupán egy kiválasztott darabját nagyítják fel. A látogató pedig a tudása, tapasztalata alapján értelmezi ezt újra.

Ahány néző, annyi lehetséges világ képződik ilyenkor

– olvashatjuk a Nemzeti Kulturális Alap, valamint a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával, a Fotóhónap 2022 rendezvénysorozat részeként megvalósuló tárlat kísérőszövegében.
– Egy nyári szünet után találkozunk ismét, s nagy örömünkre Robitz Anikó kiállításával kezdhetjük az évadot. Ő nem először szerepel a galériában, legutóbb egy csoportos kiállítás egyik tagja volt, ugyanis a Kerekes–Barabás-projektben három képpel volt jelen, de azóta is újabb és újabb izgalmas pillanatokban találkoztunk – mondta a tárlat megnyitóján Borbély László, a galéria vezetője.
A nagykanizsai származású művész a Szellemkép Szabadiskolában tanult analóg fotózást. Munkáival rendszeresen szerepel egyéni és csoportos kiállításokon, valamint művészeti rezidencia programokon vett részt Grazban, Strasbourgban és Tallinban is. Elnyerte a Pécsi József-ösztöndíjat 2008-ban, valamint Cultural City Network Graz díjban részesült. 

Képein eddig az épített, városi környezet részleteit redukálta geometrikus alakzatokká. Ám lencséjén keresztül most a Galápagos-szigeteket ismerhetjük meg, s barangolhatunk egy varázslatos helyen, de korántsem a megszokott módon, ugyanis a formákat, az anyagokat és ezek felnagyított változatait, valamint az ember alkotta funkcionális tárgyakra emlékeztető természeti képződmények fotóit tartalmazza e sorozat. Lávafolyamot, fákat, leveleket, köveket látunk, ám más-más tárgyra asszociálunk, azaz a művész közös gondolkodásra, játékra hívja a látogatókat.

Pléh Csaba pszichológus, nyelvész a tudós perspektívájából értelmezte a lehetséges világokat, tudománytörténeti állomások mentén szólt barátja, Robitz Anikó új képeiről. – Amit mi látunk itt a képeken, az azt a lehetséges világos értelmezést mutatja, hogy nagyon sok perspektívát teszünk a dolgokra, s utána kiderült, hogy vannak egyetemes folyamatok és egyetemes erők – hangsúlyozta a kutató, ezt követően pedig a fotóművész avatta be a látogatókat inspirációja forrásába:

A Galápagos-szigetek nagy része lakatlan, és egyszerű turistaként nem is lehet megközelíteni, csak túravezetővel, aki megannyi információval látja el a résztvevőket a természetről, a szigetek kialakulásáról, az állatvilágról. Azokról az állatokról, amik nem félnek az embertől, például a fókákat tapssal kell odébb zavarni, ha útban vannak. Ezek számomra nagyon inspiráló utak voltak. Akár az a sziget is, ahol a felületet a megszilárdult, fekete láva borította. Mindegyik sziget mintha egy külön világ lett volna, mintha a Földön egészen távol lennének egymástól, miközben valaha ezek egy szigetet alkottak, de a vulkanikus tevékenység miatt sok-sok apró szigetre estek szét.

A változatos természeti környezetben készült fotósorozat Robitz Anikó első önálló kiállítása az ArtPhoto Galériában, így – a hagyományt folytatva – a megnyitó végén a művész a boltíven hagyhatta az aláírását.

A tárlat október 6-ig látogatható kedden és csütörtökön 14 órától 18 óráig, illetve megtekinthető előzetes egyeztetés alapján is.

Borítókép: Robitz Anikó a kiállítás megnyitóján, a hagyományt folytatva, aláírta a boltívet (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.