Kamarazenei fesztivál női alkotókkal

A minden évben november közepén megrendezett Kamara.hu művészeti vezetői, Simon Izabella és Várjon Dénes zongoraművész-házaspár, akik egy-egy irodalmi mű köré építik a programot. A Zeneakadémia kamarazenei fesztiváljának középpontjában ezúttal Virginia Woolf Saját szoba című esszékötete áll.

Magyar Nemzet
2022. 11. 10. 11:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Simon Izabella és Várjon Dénes az idei tematikáról, Virginia Woolf Saját szoba című esszékötetéről így fogalmazott:

A könyv a női alkotók önállóságáról szól, ennek megfelelően kapnak hangsúlyt a hölgyek a felhangzó darabok zeneszerzői között is.

Ezúttal is neves művészek működnek közre, köztük Veronika Eberle, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin hegedűművészek, az Engegård Quartet, Kokas Dóra és Ella van Poucke csellóművészek, Fejérvári Zoltán zongoraművész, valamint Horti Lilla és Csővári Csilla énekművészek.

A november 17-i első hangversenyen Barbara Strozzi áriái mellett többek közt Schubert dalai hangzanak el, amelyek egy-egy nőalakot idéznek fel.

 A november 18-i második, Levélbeszélgetések című előadáson Huszárik Kata és Ficza István színművészek segítségével elevenedik meg Clara és Robert Schumann, Fanny és Felix Mendelssohn, műveiken túl leveleiken és naplóikon keresztül, így betekintést nyerhetünk a XIX. századi női alkotók sorsába is. Megszólal továbbá Brahms és Schubert egy-egy, a témához illeszkedő kompozíciója is.

November 19-én a Varázshang című gyerekprogram után következik a harmadik koncert, amelyen Rebecca Clarke szerzeményei mellett Edward Elgar és Frank Bridge művei, valamint Haydn angol canzonettái hangzanak el.

A november 20-i zárónapon Fejérvári Zoltán tolmácsolásában hallhatjuk Beethoven 24. zongoraszonátáját is, míg a negyedik koncerten Kodály művein keresztül a magyar folklór nőalakjai jelennek meg, emellett felcsendül Brahms 3., illetve Mozart 2. zongoranégyese.

A fesztivál részletes programját a közreműködő művészekkel, valamint a jegyvásárlást a kamara.hu portálon érhetik el.

Borítókép: A kamarazenei fesztivál művészeti vezetői,  Simon Izabella és Várjon Dénes zongoraművész-házaspár (Fotó: Zeneakadémia/Felvégi Andrea)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.