Filmtörténeti pillanat volt a világ első számú egerének megjelenése

Napra pontosan kilencvenöt éve, 1928. szeptember 19-én mutatták be a Mickey Mouse – Steamboat Willie (Willie a gőzhajó) című hangosfilmet, amely a világon az első ilyen jellegű alkotás volt. 1928 és 1937 között közel száz rajzfilmet készítettek el Miki egér főszereplésével. Ez alatt a jó néhány év alatt rengeteg változáson ment át.

2023. 11. 18. 13:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kezdetben drótvékonyságú végtagokkal megrajzolt gonosz, macskákat bosszantó karakter idővel kedvessé, szeretni valóvá vált, és kinézetében is egyre finomodott. Az egér eredeti neve Mortimer volt, azonban Walt felesége nem értett egyet az ötlettel. Azt mondta túl merev és nagyképű név ez egy kisegérnek. Meggyőzte férjét, így közösen találták ki a Mickey Mouse nevet. Mortimer viszont jelen maradt a mesében, mint Mickey riválisa. 

Walt Disney találta ki, hangját is ő kölcsönözte egészen 1946-ig, csakúgy, mint a csinos cipőt és masnit viselő szerelmének, Minnie-nek.

Őt Jimmy MacDonald váltotta 1947–1977-ig, majd Wayne Allwine 1983–2009-ig, azóta pedig Bret Iwan hangján szólal meg. 

Mickey első újraálmodója, Fred Moore, 1935-ben megváltoztatta a figura mozgását. A korábbi rajzolók a rágcsálót körök sorozatából állították össze, amely korlátozta mozdulatait. Moore körte alakúvá formálta a törzsét, pupillát rajzolt a szemébe, fehér kesztyűket húzott a kezére, megrövidítette az orrát, hogy csinosabb legyen. 1935-ben a The Band Concert című kisfilmben mutatkozott Mickey Mouse először színesben. 

A rajzfilmfigurák közül először az ő karaktere kapott csillagot a hollywoodi hírességek sétányán 1978-ban, ötvenedik születésnapján. 

A legfiatalabb korosztálynak ma sem kell nélkülöznie a fehér kesztyűs sztárt: 2013-ban visszatért a képernyőre, ugyanis a Disney filmstúdió rajzfilmsorozatban élesztette fel egyik legnépszerűbb rajzfilmhősét a Disney tévécsatornán.

Borítókép: Walt Disney szerint a némafilmsztár, Charlie Chaplin ihlette a Miki egeret (Forrás: Getty)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.