Megkezdődött a Concerto Csellóünnep a Zeneakadémián

A Concerto Csellóünnep ismét megmutatja a nagyvilágnak, hogy Magyarország csellónagyhatalom, Magyarország a cselló értő és szerető otthona – mondta Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára a Concerto Budapest kétnapos fesztiválján.

Forrás: MTI2023. 11. 25. 18:32
PERÉNYI Miklós
Budapest, 2023. november 25. Perényi Miklós kétszeres Kossuth-díjas gordonkamûvész, a Liszt Ferenc Zenemûvészeti Egyetem tanára játszik a Concerto Csellóünnepen a Zeneakadémián 2023. november 25-én. A Concerto Budapest kétnapos fesztiválján kilenc koncert várja a közönséget, többek között kamarazenekari mûvek és nagyzenekaros csellóversenyek hangzanak el. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiemelte: amikor ennyi nagyszerű előadó, élvonalbeli magyar művész ad egymásnak találkozót az nemcsak a zene, de egyben a magyar kultúra, a haza ünnepe is.
– Pazar hétvégének nézünk elébe – mondta a közönséget köszöntve, hozzátéve: pazar és titokzatos hangszer a cselló. Kiemelte: Haydn, Schumann, Csajkovszkij, Schubert, Brahms, Bach a zenetörténet kiváló szerzői.  – Pazar a fellépő zenészek sora is, mindehhez pazar kulisszákat nyújt a mi csodálatos Zeneakadémiánk – tette hozzá.

VITÁLYOS Eszter
Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára beszédet mond a Concerto Csellóünnepen a Zeneakadémián 2023. november 25-én. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Kitért arra, hogy megújult a Magyar Állami Operaház épülete, és a közlekedési csarnoképület átalakításával létrejött az Opera Eiffel Műhelyháza. Megnyitotta kapuit és nemzetközi díjak sorát nyerte el a Magyar Zene Háza. Megújult a Pesti Vigadó és a Budai Vigadó is. – Felújítottunk számos színházat, eddig nyolc színházfejlesztés fejeződött be – sorolta az elmúlt időszak eredményeit.

Elmondta, rendkívül értékes a Concerto Budapest missziója: a magyar kamarazenei hagyományok megőrzése, illetve újraélesztése. – A következő két napban triókat, vonósnégyeseket, különböző kamarazenei felállásokat, kamarazenekari műveket és nagyzenekaros csellóversenyeket is hallhatunk, csellóművészekkel, mesterekkel és tanítványokkal, kamarapartnerekkel találkozhatunk  – mondta, kiemelve, hogy ez minden bizonnyal jelentős hatást gyakorol a jövő nemzedék zenei oktatására is.
Az államtitkár köszönetet mondott a fellépő művészeknek, hogy elfogadták Keller András és a Concerto Budapest felkérését, megköszönte a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Liszt Ferenc Kamarazenekar művészeinek fellépését, valamint a fesztivál szervezőinek értékteremtő munkáját.
A Concerto Csellóünnep délutáni hangversenyén J. S. Bach 2. (d-moll) csellószvitje és Schubert C-dúr vonósötöse hangzott el Perényi Miklós csellóművész és a Keller Quartet (Keller András, Környei Zsófia hegedű, Szűcs Máté brácsa, Fenyő László cselló) előadásában.

Az eseményen Devich Gábor, a Concerto Budapest főigazgatója köszöntötte a résztvevőket és Körner Tamás klasszikuszenei menedzser beszélt a koncerten hallható művekről.

A Concerto Budapest rendezésében megvalósuló Concerto Csellóünnepen kilenc koncert várja a közönséget, többek között kamarazenekari művek és nagyzenekaros csellóversenyek hangzanak el szombaton és vasárnap a Zeneakadémián.

Borítókép: Perényi Miklós kétszeres Kossuth-díjas gordonkaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára játszik a Concerto Csellóünnepen a Zeneakadémián 2023. november 25-én. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.