Csellóünnepet rendez a Concerto Budapest

Két napig a csellót helyezi a figyelem középpontjába a Concerto Budapest zenekar által rendezett Concerto Csellóünnep, amelynek a Zeneakadémia ad majd otthont november 25-én és 26-án. A rendezvénysorozat egyik legfontosabb célja, hogy a legkiválóbb magyar csellóművészek közreműködésével rávilágítson a hangszerben rejlő lehetőségek gazdag palettájára, miközben nemcsak az előadók és a közönség, de mesterek és tanítványaik találkozásához is megteremti az alkalmat.

2023. 11. 13. 21:00
Concerto Budapest
20231113 budapest concerto budapest sajtotajekoztato Concerto Csellóünnepről, mely november 25-én és 26-án a Zeneakadémián vonultatja fel Magyarország csellóművészeinek krémjét havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fesztivált beharangozó sajtótájékoztatón egyebek mellett az is elhangzott, hogy a Zeneakadémia Nagytermében, a Solti teremben és a Kupolateremben a két nap során összesen kilenc koncert csendül majd fel, amelyeken a cselló kettős szerepben tűnik fel: mind szólista, mind kamarazenei szerepkörben megcsodálhatja a közönség ezt a különleges hangszert.

Concerto Budapest
A Zeneakadémián rendezik meg a Csellóünnepet (Fotó: Havran Zoltán)

A kétnapos programsorozat során – amelyen többek között Perényi Miklós, Varga Tamás, Fenyő László, Somodari Péter, Várdai István, Rohmann Ditta, Kokas Dóra, Karasszon Eszter, Szabó Ildikó és Devich Gergely is közreműködik majd – triók, vonósnégyesek, különböző kamarazenei formációk, kamarazenekari művek és nagyzenekari csellóversenyek is megszólalnak majd. Ezáltal a Concerto Budapest nemcsak a magyar kamarazenei hagyományok megőrzéséért, illetve újraélesztéséért kíván tenni, de a cselló sokszínűségét, sokoldalúságát, számtalan funkcióját is szeretné bemutatni a közönségnek 

– árulták el a szervezők, akik arra is kitértek, hogy 2021-ben megrendezett Viva La Viola! elnevezésű, a brácsát éltető tematikus nap mintájára a csellófesztivállal Keller András hagyományt kíván teremteni.

A Concerto Budapest zeneigazgatója azt is bevallotta, hogy mindig is áhítattal és ámulattal hallgatta a számára egyik legkifejezőbb és legtitokzatosabb hangszert, a csellót.

Van egy hangszer, amit először meg kell ölelnünk ahhoz, hogy megszólaltathassuk. Azaz a zenélés lényegéhez, a szeretet közvetítéséhez már eleve úgy kezdünk hozzá, hogy először átöleljük azt, ami majd a hangot adja. Ez egy különleges, felemelő érzés

 – fejtette ki gondolatait Keller András, hozzátéve, hogy a cselló egy nyugalmat sugárzó, hol melankolikus, hol biztatóan emelkedő, de mindig mindenkire türelmesen figyelő, megfontolt társ a zenében.

A sajtóeseményen Devich Gábor, a Concerto Budapest főigazgatója kiemelte: a Concerto Csellóünnep felhívja a világ és hazánk közönségének figyelmét arra, hogy Magyarország a magyar csellisták kiemelkedő nemzetközi sikereinek köszönhetően valódi csellónagyhatalom.
– A Concerto Budapest évek óta rendez tematikus fesztiválokat, amivel az a célunk, hogy egy-egy olyan témát állítsunk fókuszba, amely a magyar klasszikus zenei élet fellendülését szolgálja. Ez a kétnapos fesztivál hatalmas vállalás a zenekar részéről, de megéri, mert Magyarország olyan kincsesbányájára irányítja a figyelmet, amelyre méltán lehet büszke az egész kulturális szcéna – hangsúlyozta a zenekar főigazgatója, aki lapunknak azt is kifejtette, hogy a fiatalok zenei oktatása szempontjából is kiemelkedő jelentőségű rendezvénysorozat egyebek mellett a csellótanárok és növendékeik számára biztosított kedvezményes jegyekkel kívánja megszólítani, elérni a felnövekvő generációt, akik a koncertekből remélhetőleg olyan ihletet és lelkesedést merítenek majd, amely hosszú ideig kitartó lendületet ad nekik a kitartó munkához és gyakorláshoz.

A fesztivállal kapcsolatos részleteket ismertető sajtórendezvényen jelen volt Perényi Miklós kétszeres Kossuth-díjas csellóművész, Baráti Kristóf Kossuth-díjas hegedűművész, Kokas Dóra csellóművész és Herboly Domonkos, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója is. Bécsből élőben bejelentkezett Várdai István Liszt-díjas csellóművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar művészeti vezetője, videóüzenetet küldött Fenyő László csellóművész Belgrádból, Somodari Péter, a Bécsi Filharmonikusok szólócsellistája Japánból és Mező László Kossuth-díjas csellóművész.

A fesztiválon olyan ikonikus művek hangzanak fel, mint Haydn C-dúr és D-dúr csellóversenye, Saint-Saëns 1. (a-moll) csellóversenye, Schumann a-moll gordonkaversenye, Dvořák h-moll csellóversenye vagy Csajkovszkij Változatok egy rokokó témára című műve. A kamara- és szólócselló-irodalom gyöngyszemeit is meghallgathatják a hangszer rajongói: Schubert C-dúr vonósötöse, Brahms a-moll kettősversenye, Richard Strauss Don Quixote című műve, Bach D-dúr és c-moll szvitje, valamint Csajkovszkij „Souvenir de Florence” névre hallgató d-moll vonósszextettje is felcsendül ezen a kivételes eseményen.

A szervezők arra is felhívták a figyelmet, hogy Keller András olyan karmestereket hívott meg az eseményre, akik maguk is egy-egy vonós hangszernek a mesterei: Baráti Kristóf, Bogányi Tibor, Maxim Rysanov és Somodari Péter is karmesteri pálcát ragad ezen az ünnepen. A koncerteken a Concerto Budapest mellett közreműködik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Liszt Ferenc Kamarazenekar. A kétnapos rendezvénnyel kapcsolatos további információk és a részletes program a Concerto Budapest oldalán érhető el.

Borítókép: A Concerto Budapest sajtótájékoztatón ismertette a cselló köré szerveződő rendezvénysorozatot (Fotó: Havran Zoltán)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.