időjárás -3°C Natália 2023. december 9.
logo
Magyar kincsek ünnepe – terítéken a régi értékek újrafelfedezése

A Concerto Budapest ismét a Zeneakadémiába költözik

Magyar Nemzet
2023.10.03. 20:03
A Concerto Budapest ismét a Zeneakadémiába költözik

Október 7-én, szombaton a Concerto Budapest egy teljes napot szentel a magyar zeneirodalom klasszikus remekműveinek felfedezésre. A rendezvényen a romantikus és a kortárs magyar zenealkotások is felcsendülnek, de a bécsi–budapesti operettek szerelmeseinek sem kell csalatkozniuk.

A Concerto Budapest Magyar Kincsek című rendezvénye évről évre változatos koncerteket ad elő a Zeneakadémia koncerttermeiben. A sokszínű válogatás hűen mutatja, hogy számos különböző életút és történet kapcsolódik a magyar zenéhez, és mindez együttesen jelenti a magyar karaktert.

 Concerto Budapest
Szalonna és bandája is a Zeneakadémiában lép fel. Fotó: Concerto Akadémia Nonprofit Kft.

 

A Concerto Budapest három koncerttel készül a Zeneakadémián. 

A 15 órakor kezdődő koncerten négy jelentős szerző darabja kerül műsorra. Liszt Ferenc 2. Magyar rapszódiája mellett felcsendül Lehár Ferenc fiatalkori romantikus Concertinója, amit 1888-ban, prágai hegedűtanulmányai idején komponált. Kondor Ádám A csalogány és a rózsa című kompozícióját Dubrovay László Szerelem, szerelem című zenekari dalciklusa előzi meg, amely a 200 éve született Petőfi előtti tiszteletteljes főhajtás is egyben. 17 órától Szalonna és bandája a Solti teremben kezdi meg a talpalávalót a népzene szerelmeseinek örömére. 

Este pedig Bartók Béla, Veress Sándor és Kodály Zoltán művei kerülnek eljátszásra.

A hangversenyen a Concerto Budapest együtteséhez olyan szólisták csatlakoznak, mint Kelemen Barnabás, Perényi Miklós, Fekete Attila, Kaczander Orsolya és Klenyán Csaba. A zárókoncerten Kodály Psalmus Hungaricusának előadásában Brickner Szabolcs mellett a Nemzeti Énekkar működik közre.

Borítókép: Kelemen Barnabás hegedűművész is fellép szombaton a Zeneakadémián (Forrás: Concerto Akadémia Nonprofit Kft.)

A legőszintébb magyar dalok

A magyar dal napja alkalmából összeállított válogatásunkban olyan őszinte, nem feltétlenül rádióbarát dalokat válogattunk.

 


 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.