Betlehemes ünnep volt Gencsapátiban

Huszadik alkalommal rendezték meg a Nemzetközi betlehemes találkozót a Gencsapáti templomban és a templom előtti Miszori Zoltán téren. Az eseményen hagyományőrző közösségek mutatták be a karácsonyi ünnepkör talán legszebb dramatikus szokásait.

Forrás: Vaol.hu2023. 12. 12. 10:00
20231209_betlehemgencsap_ut (18)
Gencsapáti Betlehemes találkozó, 20231209, ut, Gencsapáti, Unger Tamás / Vas Népe Fotó: Unger Tamás / Vas Népe
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Albin, a Gencsapáti Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója beszédével indult el a betlehemes forgatag, majd Kevy Albert, a Vas Vármegyei Értéktár Bizottság elnöke és Bodorkós Ferenc polgármester köszöntötte a találkozó résztvevőit és méltatta az esemény hagyományteremtő erejét.

20231209_betlehemgencsap_ut (8)
Betlehemes Gencsapátiban  Fotó: Unger Tamás/Vas Népe

Az este során számos kiváló fellépő szórakoztatta a közönséget. 

A Cimbora Daloskör Béke-Sárosfa (Felvidék) és a Dr. Barsi Ernő AMI Tilámli csoportja mellett bemutatkozott az Énekes Lenke Hagyományőrző Néptáncegyüttes – Vitnyéd, a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes, a Holládi bábtáncoltató betlehemes csoport, a Kéthelyi Betlehemes Csoport, a Soproni Pendelyes Kulturális Egyesület, a Szanyi Bokréta Néptánc Egyesület, a Szászcsávási Férfi Kórus (Erdély), a Szili Hagyományőrző Egyesület, a Vasi Népdalstúdió – Csicsergő, Boróka és a „Félnótás” Népdalkör, a Vörsi Bábtáncoltató betlehemes csoport, valamint a Zsivány zenekar.

Az esemény méltán vált a térség egyik legkiemelkedőbb karácsonyi rendezvényévé, a különböző kultúrák és hagyományok találkozása megteremtette az ünnepi hangulatot. A betlehemes találkozó minden évben lehetőséget nyújt a résztvevőknek, hogy megosszák saját kulturális örökségüket és együtt ünnepeljék a karácsonyt, kiemelve a hagyományőrzés fontosságát.

Borítókép: Betlehemes Gencsapátiban (Fotó: Unger Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.