Galántán is ünnepeltek a magyarok

A magyar kultúra volt az, ami az elmúlt századok megrázkódtatásain és katasztrófáin átsegítette és megőrizte a nemzetet – jelentette ki Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó a felvidéki Galántán, ahol beszédet mondott a magyar kultúra napja alkalmából a Csemadok által rendezett ünnepségen és díjátadón vasárnap.

2024. 01. 21. 20:30
null
Galánta, 2024. január 21. A magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepség Galántán 2024. január 21-én. MTI/Bodnár Boglárka Fotó: Bodnár Boglárka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felvidéki magyarok legnagyobb kulturális és közéleti szervezetének, az idén 75 éves Csemadoknak az ünnepségén a politikus felidézte a magyar kultúra napja létrejöttének okát, előzményeit, illetve a magyar kultúra mibenlétéről, összekötő szerepéről és megőrzésének fontosságáról beszélt.

A magyar kultúra olyan, mint egy nagy ház, ami biztonságot, védelmet, erőt nyújt. A kultúra egy közösség karaktere, egy olyan építmény, melynek a bejárata a nyelv

– fogalmazott Szili Katalin. Hozzáfűzte: a magyar kultúra napja alkalom arra, hogy tükröt állítsunk magunk elé, s számvetést készítsünk, hogy valóban őrizzük-e anyanyelvünket, igényes nemzeti kultúrára és a haza szeretetére neveljük-e gyermekeinket. Megállapította, bár ezekre a kérdésekre sokféle választ lehet adni, látni kell, hogy e tekintetben ugyanaz a dolgunk, mint őseinké: továbbadni, amit kaptunk, a családban, az iskolában, a közösségben.

SZILI Katalin
Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó a felvidéki Galántán (Fotó: Bodnár Boglárka)


 

A miniszterelnöki főtanácsadó úgy vélekedett, a kultúra az, ami összeköt minket a múlttal, a jelennel és a jövővel, a kultúránk és közösségi emlékezetünk az, ami magyarrá tesz bennünket. 

Hozzátette: a kultúra őrzője és továbbadója pedig a szülő, a család, a közösség és nem utolsósorban az oktatás. Kiemelte: az iskola a kultúra záloga és legfőbb őrzője, amely megerősíti és építi a családból hozott alapokat, a felvidéki magyar iskola pedig érvényesülést, továbbélést és lehetőségeket jelent.

Biztosítja a magyar kultúra továbbélését, hiszen a magyar nyelv és a magyar kultúra csak magyar iskolában sajátítható el

– mondta Szili Katalin.
A Csemadok ünnepségén átadták a szervezet életműdíjait, közművelődési díjait, a Gyurcsó István-díjat, valamint a felvidéki magyar közösségnek és a Csemadoknak nyújtott segítségért odaítélt Fábry Zoltán-díjakat is. Utóbbi kitüntetést idén Szili Katalin, Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, továbbá Czimbalmosné Molnár Éva, a nemzetpolitikai államtitkárság főosztályvezetője kapta.

FORRÓ Krisztián
Forró Krisztián, a felvidéki magyar párt, a Magyar Szövetség elnöke (Fotó: Bodnár Boglárka)


Szili Katalin köszöntője előtt beszédet mondott Forró Krisztián, a felvidéki magyar párt, a Magyar Szövetség elnöke is. Ő arra figyelmeztette a felvidéki magyar közösséget, hogy idén is két nagy kihívás vár rájuk az európai parlamenti és az államfőválasztás formájában, amelyek során a közösségnek ismét meg kell mutatnia az erejét és az egységét.

Borítókép: A magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepség Galántán (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.