Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Táncra buzdít az idei Dombos Fest

Kihirdették a programját a délvidéki magyarság legjelentősebb kulturális fesztiváljának, a Dombos Festnek, amelyet június 27. és 30. között tartanak a vajdasági Kishegyesen.

Forrás: MTI2024. 06. 17. 10:00
DOmbos Fest
A Dombos Pince kapuja előtt. Forrás: DombosFest / Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Disco Partizani, Let's Dance! alcímmel hirdették meg idén a délvidéki magyarság legjelentősebb kulturális fesztiválját. A szervezők tájékoztatása szerint adta magát az alcím, az volt a cél, hogy „vegyük lazábbra, tágabbra, ahol a +disco partizani+ nem egy, hanem legalább négy generációt kell hogy átmozgasson”.

Dombos Fest
A Dombos Fest június végén változatos programmal érkezik. Forrás: Facebook/Dombos Fest

Június 27-én, csütörtökön a Fokos zenekar, Csizmadia Anna és Sőregi Anna fogadja a vendégeket a Népzenei udvarban – és ez a többi napon is így lesz –, majd a nagyszínpadon Szabó Balázs Bandájának koncertjével nyílik meg hivatalosan is az idei Dombos Fest. A nyitónapon emellett a szabadkai Contra Bayandot, valamint  a rockabilly műfaj képviselőit, a Tom White & Mad Circust hallhatja és láthatja a közönség, az estét pedig a Dombos Wine Clubban a Fokos zenekar zárja.

Pénteken utcaszínház és térzene lesz a program, 20 órától a Trapptop Flotta A nap és a hold elrablása című produkcióját láthatja a közönség, majd a Fanfare Complexa népzenei összeállítására táncolhatnak a vendégek. A nagyszínpadon az Aurevoir., a kisszínpadon pedig az Új Gereben zenekar muzsikál az este folyamán. A mindig a leglátogatottabb napnak számító szombaton az etno punk neves képviselője, a Gypo Circus kezdi a bulit a nagyszínpadon, míg a kisszínpadon a Csángálló zenél, az estet pedig a németországi Shantel & Bukovina Club Orkestar zárja. Ez a zenekar az, amely Disko Partizani címmel adott ki albumot 2007-ben, és ez lett a Dombos Fest alcíme is az idén. 

A zárónapon a Sajó Banda, Bujdosó János szólóban, az indie zene magyar képviselője, a Platon Karataev, valamint a Szent Efrém Férfikar szórakoztatja a közönséget, majd a négynapos fesztivál óriási tábortűzzel zárul.

A rendezvénynek helyet adó Hegyalja utcában kézművesek, valamint hagyományos magyar ételeket kínáló árusok és borászok kapnak helyet, emellett borpincével és borterasszal várják a látogatókat, napközben pedig a Dombosi Remix irodalmi fesztivál beszélgetéseit hallgathatják meg az érdeklődők. Ezenfelül ismét látható lesz, ahogyan a fényfestők keze alatt minden este életre kel a 100 méteres löszfal, amelynek tövében már 24. éve rendezik meg a fesztivált.

A szervezők a löszfallal kapcsolatban Sziveri János költőt idézték, aki szerintük nem a kishegyesi löszfalra gondolt, amikor azt írta: „megvár majd ugyanúgy a lösz, hidd el, itt lesz, ha megint hazajössz”, ugyanakkor mégis jól jelezte, milyen az az érzés, az a várakozás, amikor valaki hazaér egy hosszabb távollétet követően. „Na, igen, ez már a Dombos, az életérzés, az életöröm, a találkozás, a művészkedés, a válasz!” – olvasható az idei rendezvényhez kapcsolódó leírásban.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.