Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Foci van a várban

Minden idők focija címmel egyedülálló futball- és kultúrtörténeti időszaki kiállítás nyílt pénteken a Budavári Palotanegyed több helyszínén a németországi labdarúgó Európa-bajnokság rajtja alkalmából.

Forrás: MTI2024. 06. 15. 15:00
Érdekődők a Minden idők focija című kiállításon
Érdekődők a Minden idők focija című kiállításon Fotó: Hegedüs Róbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK), a Nemzeti Sport és a Várkapitányság közös szervezésben létrejött tárlat ünnepélyes megnyitóján Rózsa Dávid, a könyvtár főigazgatója kiemelte: 

a kiállítás célja, hogy a sport, a kultúra és a történelem metszetében mutassa be a futballt. Ezt válogatott tárgyi emlékek és kiemelt kultúrtörténeti mozzanatok segítségével teszi.

A főigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy a három helyszínen, az Országos Széchenyi Könyvtárban, a Budavári Palotanegyed Hunyadi udvarán és a Várkert Bazár Glorietthez vezető rámpáján berendezett beltéri és kültéri kiállítás a magyar labdarúgás és a plakát őskoráról szól, de XX. századi plakátok és jelenkori sportfotók is láthatók benne. 

Rózsa Dávid a Minden idők focija című kiállítás megnyitóján. Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

Az OSZK-ban olyan emblematikus tárgyak is megtekinthetők, amelyek Ottlik Gézához, Mándy Ivánhoz, Jékely Zoltánhoz, Tandori Dezsőhöz vagy éppen a Korda testvérekhez kapcsolódnak.

Érdeklődő a Minden idők focija című futball- és kultúrtörténeti egyedülálló időszaki kiállításon. Fotó: Hegedüs Róbert


Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője arról beszélt, hogy a labdarúgó Európa-bajnokság ideje alatt a tíz éve megújult Várkert Bazár Öntőház-udvarán működik majd a Nemzeti Sport szurkolói terasz, ahol a futball szerelmesei ingyenesen, óriáskivetítőn tudják majd követni a mérkőzéseket. Hozzátette: mindezt az ország és a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, csodálatos panoráma mellett tehetik meg. Kitért arra, hogy kvízekkel, szakértői beszélgetésekkel és szerkesztőségi nyereményekkel várják a szurkolókat. 

Az Eb szabadnapjain pedig az OSZK szervezésében olyan futball témájú filmeket vetítenek majd, mint például a Két félidő a pokolban vagy a Régi idők focija.  


Papp Gábor, a Várkapitányság rendezvényigazgatója emlékeztetett rá, hogy az egykori Királyi Palota a kiemelkedő hazai építész, Hauszmann Alajos tervei alapján a XIX–XX. század fordulóján újult meg, éppen akkor, amikor a magyar labdarúgás született. Mint mondta, a Budavári Palotanegyedhez hasonlóan a közelmúltban a magyar futball is újjáéledt, és arra buzdította a szurkolókat, hogy az előttünk álló izgalmas pillanatokat a történelmi falak között, együtt éljék át.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.