Élő közvetítés
Skócia
ÉLŐ
Svájc

Jön Hunyadi!

A jövő év elején látható a TV2 képernyőjén a Hunyadi János életét bemutató tízrészes sorozat, a produkcióban több mint hatszáz színész és kaszkadőr tűnik fel – mondta el az alkotás egyik rendezője, Lengyel Balázs szombaton Veszprémben, a Magyar Mozgóképkesztiválon tartott közönségtalálkozón.

2024. 06. 15. 18:02
A Hunyadi tévésorozat forgatása az NFI fóti stúdiójában
A Hunyadi tévésorozat forgatása az NFI fóti stúdiójában Forrás: RISE OF THE RAVEN/LEO PINTER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lengyel Balázs beszámolt arról, hogy a film Bán Mór Hunyadi című regénysorozata alapján készült. Nagy kihívásnak nevezte, hogy a színészeknek számos nyelven kellett megszólalniuk, hiszen rengeteg helyszín jelenik meg, köztük a hadjáratok során érintett birodalmak. A szereplők például törökül és olaszul is megszólalnak a filmben. A színészek alázattal, fegyelmezettséggel kezelték a nyelvhasználatból adódó nehézségeket, sokaknak az alapoktól kellett kezdeniük a nyelvtanulást.

Lengyel Balázs (show-runner/rendező), Nagypál Orsi (rendező) és Szász Attila (rendező) Fotó: Mike Ramsey


Nagypál Orsi rendező hozzátette, hogy az egyes jelenetekben megjelenő török nyelv komoly kihívást jelentett neki, nehéz volt instrukciót adni úgy, hogy nem ismeri a nyelvet. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy a mű alapját jelentő regényt elolvasva hitelesebben tudott dolgozni, a szereplők életkörülményeit, szokásait plasztikusabban meg tudta jeleníteni. 

Rujder Vivien Szilágyi Erzsébet szerepében Fotó: Pintér Leo


Rujder Vivien, aki Hunyadi feleségét, Szilágyi Erzsébetet formálja meg, azt mondta, hogy régóta szeretett volna kosztümös filmben szerepelni. Nagyon tetszettek neki a kosztümök, ám amikor napi 12-16 órát viselte ezeket, rájött, hogy nem könnyű a nehéz és szűk ruhákban létezni. Azt mondta, nem tudta elengedni a karaktert, nagyon szerette a szerepet; „el kell majd lassan gyászolni” a filmben megformált figuráját.
A Hunyadi Jánost alakító Kádár L. Gellért felidézte, hogy a forgatást több mint féléves kiképzés előzte meg: lovagolni tanult, edzésekre járt. Kiemelte, nagy felelősség az egyik legnagyobb történelmi személyiséget megformálni.
 

A tíz egyórás rész Hunyadi János, a hadvezér életét dolgozza fel, aki a 15. századi Európa kegyetlen viszonyai között, dacolva a túlerővel, döntő győzelmet aratott a nándorfehérvári csatában, átformálva ezzel Európa történelmét.

Kádár L. Gellért Hunyadi szerepében, a Csikágó nevű ló hátán a Nemzeti Filmintézet fóti stúdiójában Fotó: Bach Máté


A sorozat producere a magyar származású Robert Lantos, rendezői az Oscar-jelölt és Emmy-díjas Robert Dornhelm, Nagypál Orsi, Szász Attila és Lengyel Balázs. A magyar szereplők között van Törőcsik Franciska, Fekete Ernő, Hermányi Mariann és Medveczky Balázs is. Hozzájuk csatlakozik a nemzetközi színészgárda: Laurence Rupp, Cornelius Obonya, Murathan Muslu, Giancarlo Giannini, Francesco Acquaroli, Karel Roden, Rade Serbedzija, Thomas Trabacchi és Elena Rusconi. Az előkészítő munkálatok három évig, a forgatás egy évig tartott. A tízórás epikus sorozatot a Nemzeti Filmintézet és a Beta Film finanszírozza. Társproducere a TV2, amely Magyarországon és Szlovéniában, valamint az ORF, amely Ausztriában sugározza a filmet. Korábbi közlés szerint a sorozatot külföldön Rise of the Raven címmel értékesítik. 
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.