Az öt legjobb Donald Sutherland-film – Átlagemberek + videó

Megindító dráma Robert Redford rendezésében.

2024. 07. 19. 20:00
Forrás: Fotó: CineMax
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Donald Sutherland filmjeit bemutató sorozatunkban az ötödik helyezett a világhírű háborús mozi, A piszkos tizenkettő lett, a negyedik pozíciót egy kevésbé ismert és kicsit talán alulértékelt neo-noir krimi, a Klute szerezte meg. Ezen a héten a bronzérmes mozival érkezünk. A harmadik helyre egy megindító dráma, az Átlagemberek (Ordinary People) futott be.

3. Átlagemberek (1980)

A filmet Robert Redford rendezte. Ez a film volt a rendezői debütálása, ami nagyon jól sikerült, hiszen a mozi hatalmas kritikai és közönségsikert aratott. Az 53. Oscar-gálán a film négy díjat nyert, köztük a legjobb film, a legjobb rendező (Robert Redford), a legjobb adaptált forgatókönyv (Alvin Sargent) és a legjobb férfi mellékszereplő (Timothy Hutton) kategóriákban. Érdekesség, hogy Timothy Hutton ezzel a legfiatalabb színész lett, aki ebben a kategóriában Oscar-díjat nyert. A film alapjául Judith Guest 1976-ban megjelent azonos című regénye szolgált.  A történet középpontjában egy középosztálybeli család áll, amely egy tragédia következményeivel küzd.

Forrás: Mafab.hu

A történet

A film a Jarrett család életét mutatja be, miután a fiatalabb fiú, Conrad (Timothy Hutton) öngyilkossági kísérletet követ el bátyja, Buck halála után. Conrad próbál megbirkózni a gyászával és bűntudatával,  magát okolja a hajóbalesetért, bűntudata van, hogy ő maradt életben. Jeannine-t (Elizabeth McGovern) az énekkarban ismeri meg. Ő érte képes újra talpra állni és másképpen értékelni a világot és saját magát. Mindeközben szülei, Beth (Mary Tyler Moore) és Calvin (Donald Sutherland) saját nehézségeikkel küzdenek. A család belső konfliktusai és a különböző gyászreakciók adják a film drámai feszültségét. 

Szereplők bemutatása

Conrad Jarrett (Timothy Hutton) Conrad a Jarrett család fiatalabb fia, aki bátyja, Buck halála után súlyos depresszióval küzd, és öngyilkossági kísérletet követ el. A filmben az ő gyógyulási folyamatát követhetjük nyomon, ahogy pszichoterápiára jár dr. Bergerhez, és próbálja feldolgozni a gyászt és a bűntudatot. Timothy Hutton alakítása annyira megragadó volt, hogy Oscar-díjat nyert a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában.

Calvin Jarrett (Donald Sutherland) – Calvin a családapa, aki próbálja fenntartani a család egységét és megérteni fia problémáit. Ő maga is mély gyászt él át, és nehézségekkel küzd a feleségével, Bethtel való kapcsolatában. Donald Sutherland érzékeny és empatikus alakítása kulcsfontosságú volt a film érzelmi súlyához.

Forrás: CineMax

Beth Jarrett (Mary Tyler Moore) Beth a családanya, aki látszólag hideg és távolságtartó, különösen Conraddal. Buck halála után úgy tűnik, Beth nem tudja kifejezni fájdalmát és dühét, ami tovább mélyíti a családon belüli konfliktusokat. Mary Tyler Moore játéka jelentősen eltér korábbi, könnyedebb szerepeitől, és megmutatta drámai tehetségét.

Dr. Tyrone Berger (Judd Hirsch) dr. Berger Conrad pszichoterapeutája, aki segít neki feldolgozni az érzelmi traumákat és bűntudatot. Dr. Berger karaktere empatikus és támogató, és fontos szerepet játszik Conrad gyógyulásában. Judd Hirsch alakítása hiteles és megható volt, számos díjat és jelölést kapott érte.

Buck Jarrett (Scott Doebler) Buck, Conrad bátyja, csak visszaemlékezésekben és emlékekben jelenik meg a filmben. Ő volt a család „aranygyermeke”, halála mélyen megrázta a családot. Bár közvetlenül nincs jelen, emléke és halálának hatása végigkíséri a történetet.

 Jeannine Pratt (Elizabeth McGovern) Jeannine Conrad osztálytársa és későbbi szerelme. Ő az, aki új perspektívát és reményt hoz Conrad életébe. Jeannine karaktere kedves és megértő, és pozitív hatással van Conrad gyógyulására.

Érdekességek

A film nagy része Chicago északi külvárosában és környékén készült. A Texasban elhelyezett jeleneteket az Apple Valley-ben, Kaliforniában, az Apple Valley Country Clubban forgatták. Mary Tyler Moore ezt a filmet nevezte karrierje Szent Gráljának. A színésznő főként vígjátéki szerepeiről volt ismert, így komoly drámai alakítása meglepő és figyelemre méltó volt a közönség és a kritikusok számára egyaránt. A filmezéshez használt középiskola a Lake Forest High School keleti campusa volt. Az épületet időközben átépítették, ezért már teljesen máshogy néz ki, mint a forgatás idején. Míg a könyv végén Beth azt mondja Calvinnak, hogy Európába megy, a filmben visszatért Houstonba, hogy bátyja mellett maradjon – olvasható a Mafab.hu cikkében.

Összegzés

Robert Redford rendezői bemutatkozása nagyszerűen sikerült. A zseniális színész bebizonyította, hogy rendezőnek is kiváló. Az Átlagemberek egy érzékeny és empatikus mű, amely a gyász és a megbocsátás témáit mélyrehatóan tárgyalja. Redford a családi összetartozás fontosságára helyezi a hangsúlyt, miközben a karakterek komplexitását is meg tudja jeleníteni. 

Ez a drámai mozi többszöri újranézés után is tud újat mondani, és ami a legfontosabb, hatást kiváltani a nézőkből. Senki ne várjon mozgalmas akciójeleneteket, azonban a fantasztikus párbeszédek és a színészi játék olyan magas szintre emeli a filmet, hogy nem is vágyunk a ma divatos akciójelenetekre. Az Átlagemberek egy nagyon őszinte, hiteles film, kötelező darab.

Idővonal: Az Átlagemberek című filmet 1980-ban mutatták be az Egyesült Államokban. Abban az évben, amelynek januárjában Jimmy Carter amerikai elnök az egész világot felszólította az év nyarán Moszkvában megrendezendő olimpiai játékok bojkottjára. Májusban, 88 éves korában meghalt Josip Broz Tito jugoszláv szövetségi elnök és júniusban egyhetes űrutazás után visszatért a Földre Farkas Bertalan, az első magyar asztronauta. (Wikipédia)

A Donald Sutherland filmjeit bemutató sorozatunkban a jövő héten már az ezüstérmes mozival érkezünk.

Borítókép: Beth Jarrett (Mary Tyler Moore), Calvin Jarrett (Donald Sutherland) és Conrad Jarrett (Timothy Hutton). (Forrás: Örökmozgó)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.