Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Az öt legjobb Donald Sutherland-film – A piszkos tizenkettő + videó

Ikonikus háborús mozi, sztárkavalkáddal.

2024. 07. 05. 20:00
Fotó: Mafab.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt héten befejeződött a Humphrey Bogart filmjeit bemutató sorozatunk. Ezen a héten egy új színész filmjeivel utazunk tovább a filmek világában. Pár héttel ezelőtt érkezett a szomorú hír, elhunyt Donald Sutherland.  Filmkép sorozatunkban ettől a héttől kezdődően rá emlékezünk, az ő filmjeiből készítjük el aktuális toplistánkat. 

Kicsoda Donald Sutherland?

Donald Sutherland, a kanadai színészlegenda, több mint hat évtizedes karrierjével vált a szórakoztatóipar ikonikus alakjává. Sutherland 1935. július 17-én született Saint John városában, New Brunswick tartományban, Kanadában. Tanulmányait a Torontói Egyetem Victoria College-ában kezdte, majd a Londoni Zene- és Drámai Művészeti Akadémián (LAMDA) folytatta, ahol színészi készségeit tökéletesítette.

Donald Sutherland Has Passed Away
Donald Sutherland fiával, Kieferrel - Fotó: Ralph Dominguez/MediaPunch

A filmvásznon 1964-ben mutatkozott be az Élőhalott kastélya című olasz horrorfilmben. Azonban a neve az 1967-es A piszkos tizenkettő című háborús filmben nyújtott alakítása révén vált ismertté, amely elindította őt a világhír felé vezető úton. Pályafutása során számos emlékezetes szerepet játszott, mint például "Hawkeye" Pierce a MASH* (1970) című háborús vígjátékban, a titokzatos detektív Klute-ban (1971), és a megrázó pszichológiai horrorban, a Ne nézz vissza! (1973) című filmben is maradandót alkotott.

A 1980-as években az Átlagemberek című Robert Redford által rendezett drámában nyújtott teljesítménye tovább erősítette hírnevét, majd az 1990-es években Oliver Stone JFK című politikai thrillerében játszott Mr. X szerepe is emlékezetes maradt. Az új évezredben a fiatalabb közönség számára is ismertté vált a Hunger Games filmsorozatban, ahol Snow elnököt alakította. 2009 nyarán Magyarországon is forgatott. A katedrális című – Ken Follett azonos című regényéből készült – minisorozatban játszott.

Jelenet a Piszkos tizenkettő című filmből - Fotó: Mafab.hu

Sutherland elismerések hosszú sorát tudhatja magáénak, köztük két Emmy- és két Golden Globe-díjat, valamint egy tiszteletbeli Oscar-díjat, amelyet 2017-ben kapott a filmművészethez való hozzájárulásáért. Magánéletében is sikeres, öt gyermeke közül többen is a színészetet választották, közülük a legismertebb  Kiefer Sutherland. Most induló sorozatunkat azonnal egy világhírű mozival a Piszkos tizenkettővel (The Dirty Dozen) indítjuk.

5. Piszkos tizenkettő (1967)

A klasszikus mozit 1967-ben mutatták be.  A filmet Robert Aldrich rendezte, a mű alapjául E. M. Nathanson azonos című regénye szolgált. A második világháborús film világsztárokat vonultatott fel: a később a Volt egyszer egy vadnyugattal (1968) híressé vált Charles Bronson, a több háborús filmben is szereplő Lee Marvin, a korszak legnagyobb színészei közé tartozó Ernest Borgnine, a sztársportolóból lett fekete színész, Jim Brown valamint John Cassavetes, Telly Savalas, Clint Walker és természetesen  Donald Sutherland.

Fotó: Mafab.hu

Történet

A film a második világháború idején játszódik, és egy különleges katonai küldetést mutat be. A történet középpontjában egy titkos akció áll, amely során tizenkét elítélt katonát, akik különféle súlyos bűncselekmények miatt várnak büntetésre, egy öngyilkos küldetésre választanak ki. A feladatuk az, hogy behatoljanak egy német tiszti találkozóhelyre Franciaországban és megöljék az ott tartózkodó magas rangú tiszteket, ezzel gyengítve a német hadigépezetet. A film elképesztő sztárparádé. Érdemes külön megemlíteni a szereplőket.

  • Lee Marvin mint John Reisman őrnagy: A katonai parancsnok, aki a tizenkét elítélt kiképzéséért és vezetéséért felelős.
  • Ernest Borgnine mint Worden tábornok: Reisman parancsnoka, aki támogatja a küldetést.
  • Charles Bronson mint Joseph Wladislaw: Az egyik elítélt katona, aki a küldetés kulcsfontosságú tagjává válik.
  • Jim Brown mint Robert Jefferson: Egy másik elítélt, aki szintén fontos szerepet játszik a küldetésben.
  • John Cassavetes mint Victor Franko: Egy lázadó természetű elítélt.
  • Telly Savalas mint Archer Maggott: Az egyik legveszélyesebb és legzavarodottabb elítélt.
  • Donald Sutherland mint Vernon Pinkley: Az egyik elítélt katona, akinek humoros jelenetei is vannak.
Vernon Pinkley jelent - Fotó: Mafab.hu

„A piszkos tizenkettő" tagjai harc közben esnek el, leszámítva Maggott-t, akit Jefferson lő hátba, amikor az ellenük fordul. Életben maradt tagjait visszahelyezik korábbi beosztásukba, a többiek rokonainak pedig a „kötelessége teljesítése közben életét vesztette” üzenetet küldik, a korábban kiszabott büntetés említése nélkül - írja a film Wikipédia oldala.

Érdekességek

Bár a film és a regény fikció, a történet alapját valós események ihlették. A második világháború során több különleges egységet hoztak létre, amelyek célja hasonlóan kockázatos küldetések végrehajtása volt. A legenda szerint  Az Angyal kalandjai forgatásán ismerkedett meg Roger_Moore-ral, aki beajánlotta őt A piszkos tizenkettő producereinek. Sutherland egy interjúban elmondta, hogy eredetileg egyetlen sora lett volna a klasszikus háborús moziban, ám Clint Walker egy jelenetben nem volt hajlandó tábornoknak kiadni magát. 

Ekkor Robert Aldrich rendező, ak még a nevét sem tudta, odafordult hozzá: „Te! A nagy fülekkel! Te csinálod!” A film tele volt sztárokkal, Sutherland mégis képes volt kitűnni közülük. A film sikerét követően több folytatás és televíziós film készült, bár ezek nem érték el az eredeti film sikerét és minőségét. Emellett többször felmerült egy esetleges remake ötlete is. A film egy Oscar-díjat nyert a legjobb hangvágás kategóriában, és további három jelölést kapott, többek között John Cassavetes legjobb férfi mellékszereplő kategóriában nyújtott alakításáért.

Összegzés

Elfogult vagyok a Piszkos tizenkettővel, mert gyerekkorom meghatározó élménye volt ez a mozi. Magyarországon annak ellenére, hogy 1967-ben készült csak 1984-ben került bemutatásra. A piszkos tizenkettő jelentős siker volt világszerte és azóta is klasszikus háborús filmként tartják számon. A film nem csak az akciójelenetek miatt vált híressé, hanem a karakterek közötti dinamika és a moralitás kérdéseinek ábrázolása miatt is. A film bemutatja, hogy a háború szélsőséges helyzetekhez vezethet, ahol a hagyományos erkölcsi normák feloldódnak, és olyan személyek is hőssé válhatnak, akiket a társadalom elítélt. 

A szereplők közötti interakciók és a kiképzés folyamata is nagy hangsúlyt kap, bemutatva, hogyan alakul át a tizenkét kezelhetetlen ember egy összetartó egységgé. A piszkos tizenkettő nemcsak a háborús filmek rajongói számára kötelező darab, hanem mindazok számára is, akik érdeklődnek az emberi jellem és viselkedés szélsőséges helyzetekben történő vizsgálata iránt. Ajánlom minden mozirajongónak, mert ez a film alapmű.

Idővonal: A piszkos tizenkettőt című filmet 1967-ben mutatták be, amikor aláírták az Outer Space Treaty amerikai–brit–szovjet szerződést a világűr kutatásáról és békés felhasználásáról, amely megtiltja az atom- vagy más tömegpusztító fegyverek Föld körüli pályára, a Holdra, vagy más égitestre való eljuttatását vagy világűrben való állomásoztatását; A bolíviai La Higuera faluban kivégezték Ernesto Che Guevara argentin származású anarchista forradalmárt; Prágában, a Csehszlovák Írók Szövetségének IV. kongresszusán több író – Václav Havel, Ludvík Vaculík, vagy Pavel Kohout – kritikus hangvételű felszólalása nyomán konfliktus alakult ki a pártvezetés és az írószövetség között;  a Hatnapos háború Izrael Állam és négy arab ország között. (A zsidó állam elfoglalta Egyiptomtól a Gázai övezetet és a Sínai-félszigetet, Jordániától Ciszjordániát Kelet-Jeruzsálemmel együtt, Szíriától a Golán-fennsíkot.); A király, II. Konstantin nevében, ám valójában tudta nélkül, katonai junta vette át a hatalmat Görögországban, és Albert Flórián, a Ferencváros csatára 1967. december 4-én vált hivatalosan is aranylabdássá. – Wikipédia

A Donald Sutherland filmjeit bemutató sorozatunkban a jövő héten a negyedik helyezett alkotással érkezünk.

Borítókép: Vernon Pinkley (Donald Sutherland) német egyenruhában (Fotó: Mafab.hu)

Mindent egy helyen az Eb-ről

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.