Az öt legjobb Donald Sutherland-film – Klute + videó

Egy alulértékelt neo-noir krimi Alan J. Pakulától.

2024. 07. 12. 20:00
Forrás: Mafab.hu
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt héten elindítottuk a közelmúltban elhunyt legendás színész, Donald Sutherland  filmjeit bemutató sorozatunkat. A minitoplistánkon az ötödik helyezett a világhírű háborús mozi A piszkos tizenkettő lett. Ezen a héten már a negyedik helyezett filmmel érkezünk, ami egy kevésbé ismert és kicsit talán alulértékelt neo-noir krimi, a Klute.

4. Klute (1971)

A filmet Alan J. Pakula rendezte. A mozi a rendező  „paranoiatrilógiájának” első darabja, melyet A Parallax-terv (1974) és Az elnök emberei (1976) követett. Ez utóbbi filmről Dustin Hoffman kapcsán korábban már írtunk a Filmkép-sorozatunkban. A trilógiája három, a politikai és társadalmi bizalmatlanságot és paranoiát központba állító filmből áll. Ezek a filmek az 1970-es évek Amerikájának nyugtalanságait tükrözik. Mindhárom film középpontjában a bizalmatlanság és az összeesküvések állnak. A karakterek gyakran érzik magukat fenyegetve és megfigyelve. Pakula filmjei az amerikai filmkészítés egyik meghatározó korszakának emblematikus darabjai, amelyek mélyrehatóan vizsgálják az egyéni és társadalmi szorongást, valamint a hatalommal való visszaélést. A filmekben közös még Gordon Willis meghatározó, kiemelkedő operatőri munkája. 

Fotó: Mafab.hu

A filmek vizuális stílusa, a sötét tónusok és a kompozíciók mind hozzájárulnak a feszültség és a paranoia érzésének megteremtéséhez. A Klute című filmet az Amerikai Egyesült Államokban 1971. június 25-én mutatták be a mozikban, bevételi és kritikai sikerrel – utóbbiak főként a rendezést, a forgatókönyvet és Jane Fonda alakítását méltatták. A színésznő a 44. Oscar-gálán elnyerte a legjobb női főszereplőnek járó díjat. (Sajnos ez a kategória a woke tombolása miatt veszélybe került, erről a témáról itt olvashatnak bővebben.) A film legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában egy további Oscar-jelölést szerzett.

A történet

A film címszereplője John Klute (Donald Sutherland), egy vidéki detektív, aki egy eltűnt személy ügyében nyomoz. Az eltűnt férfi, Tom Gruneman, leveleket hagyott maga után, amelyek egy Bree Daniels (Jane Fonda) nevű New York-i prostituálthoz vezetik a nyomozást. Bree Daniels élete nem egyszerű; ő is próbál kitörni a prostitúció világából, miközben színészi karrierjét építgeti. Klute és Bree találkoznak, és bár kezdetben Bree nem bízik a detektívben, lassan közel kerülnek egymáshoz. A nyomozás során kiderül, hogy Bree is veszélyben van, és valaki figyeli őt. A film fokozatosan bontja ki a rejtélyt, ahogy Klute és Bree egyre mélyebbre ásnak Gruneman eltűnésének ügyében, amely egyre bonyolultabb és veszélyesebb lesz. Érdemes a film szereplőiről is pár mondatban megemlékezni.

Fotó: Mafab.hu
  • Jane Fonda mint Bree Daniels: egy intelligens és összetett karakter, aki megpróbál kiszabadulni a prostitúció világából. Fonda alakítása mélyen árnyalt és érzelemdús, amiért meg is nyerte az Oscar-díjat a legjobb női főszereplő kategóriában.
  • Donald Sutherland mint John Klute: a nyugodt és kitartó vidéki detektív, aki Bree-vel együtt nyomoz az eltűnt személy után.
  • Charles Cioffi mint Peter Cable: egy üzletember, aki kulcsszerepet játszik a rejtély megoldásában.
  • Roy Scheider mint Frank Ligourin: Bree egyik volt futtatója.

Érdekességek

Jane Fonda alapos kutatómunkát végzett a szerepe érdekében. Több hónapot töltött New York-i prostituáltakkal, hogy megértse életüket és munkájukat. Együtt dolgozott egy tényleges magándetektívvel is, hogy hitelesebben tudja alakítani Bree Danielst. A filmben több improvizált jelenet is található. Jane Fonda például improvizálta a híres pszichológusi jelenetet, amelyben Bree a szexuális élményeiről beszél. Ez a jelenet különösen hatásosnak bizonyult és mélyebbé tette a karakter ábrázolását. 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz című, Steven Jay Schneider által létrehozott listában is benne van ez a film.

Összegzés

A Klute egy klasszikus neo-noir krimi. Aki szereti ezt a műfajt, annak ez a mozi nagyon fog tetszeni, azonban, aki nem rajong a kissé lassú történetvezetésért és nem kedveli a noir műfaj stílusjegyeit, annak nem fog bejönni ez a mozi. Azonban Pakula rendezése és Willis operatőri munkája előtt mindenképpen kalapot kell emelni. A filmet kritikai elismerés övezte, különösen Fonda és Sutherland alakításai, valamint Alan J. Pakula rendezése miatt. A krimi atmoszférája és a karakterfejlődés mind hozzájárultak ahhoz, hogy a Klute a műfaj egyik kiemelkedő darabjává váljon. Pakula a klasszikus film noir stílusjegyeit alkalmazza, mint például a sötét és árnyékos képi világ, a bonyolult karakterek és a morális kétértelműség. 

A film betekintést nyújt a prostitúció világába, valamint a női szereplők küzdelmeibe és kihívásaiba, amely abban az időben viszonylag új és merész témának számított a mainstream filmekben. Mindenképpen ki kell emelnünk még Michael Small zenéjét, ami jelentős mértékben hozzájárul a film feszültségéhez és atmoszférájához. A Klute egy időtálló krimi, amely nemcsak izgalmas és feszült nyomozást kínál, hanem mélyreható karaktertanulmányokat is. Az alkotás mind a mai napig tartó sikerének kulcsa Jane Fonda és Donald Sutherland erőteljes alakítása, valamint Alan J. Pakula mesteri rendezése. Mindezek mellett a Klute egy alulértékelt film, mozirajongóknak és Sutherland-fanatikusoknak kötelező darab.

Idővonal: a Klute című film 1971-ben került a mozikba, abban az évben, amikor az Amerikai Egyesült Államokban betiltják a cigaretta reklámozását a televíziós adásokban, életének 79. évében – szovjet száműzetésben – meghalt Rákosi Mátyás, a Magyar Dolgozók Pártja korábbi első titkára; a Vatikán és a magyar kormány közötti megállapodás értelmében Mindszenty József hercegprímás amnesztiában részesült és elhagyta Magyarországot; elindították az első űrállomást, a Szaljut–1-et; az Egyesült Arab Emírségek pedig elnyerte függetlenségét Nagy-Britanniától. (Ez a nap azóta is az állam nemzeti ünnepe.)  (Wikipédia)

A Donald Sutherland filmjeit bemutató sorozatunkban a jövő héten a bronzérmes mozival érkezünk.

Borítókép: John Klute (Donald Sutherland) és Bree Daniels (Jane Fonda) közel kerülnek egymáshoz (Forrás: Mafab.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.