Felmérik mivel jár, ha bedől az idei fesztiválszezon

A legnagyobb hazai szakmai szervezet, a Magyar Fesztivál Szövetség felmérést készít a fesztiválok helyzetéről: a szervezet 220 tagját egy kérdőívben megkérdezve szeretne körképet kapni arról, hogy a járvány okozta rendezvénystop milyen következményeket mér az ágazatra.

Szilléry Éva
2020. 03. 24. 10:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Könnyen lehet, hogy idén bedőlnek a tavaszi, nyár elejei fesztiválok, hiszen a járvány lecsengéséig az állami és egyéb támogatások aligha fognak megérkezni a szervező irodákhoz. Az előzetes jegyárusítás is tulajdonképpen leállt. Ha pedig idővel zöld gombot kapnak a közösségi rendezvények, néhány hét alatt nehéz lesz megszervezni a nagyobb találkozókat. De az is kérdéses, hogy a megváltozott gazdasági helyzetben lesz- e a közönségnek pénze belépőjegyek kifizetésére, lesz-e kedve a fesztiválokat látogatni.

„A körülmények ellenére is optimista vagyok, mert a fesztiválokat szervező kollégáim ügyszeretete és kreativitása szinte határtalan. Valószínű, ha például májusban, júniusban el is tudjuk az idén indítani a közösségi együttlétre épülő rendezvényeinket, lehet, hogy a megszokottól más formában, kisebb költségvetéssel és közönséggel kell számolnunk. A nagyobb nyári fesztiválok még kitartanak, az elkövetkező hetek történései alapján születnek majd a végleges döntések” – beszélt a megváltozott helyzetről Márta István a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke.

A fesztiválirodák pénzkiesésének jövőbeni kompenzációjához átfogó vizsgálatra van szükség, amelyet a Magyar Fesztivál Szövetség 220 tagjának küldött ki a napokban és már 160 szervező cég, intézmény kitöltötte azt. A Magyar Turisztikai Ügynökség és a turisztikai ágazat szakmai szervezetei hetente ülésező munkacsoportot hoztak létre. A grémium több kérdésben fogalmaz meg javaslatokat, például a vis maior helyzet által előállt adatok szolgáltatásával kapcsolatosan is.

Márta István lapunknak arról is beszélt, hogy a szakmai szervezetük is létrehozott egy munkacsoportot, amelynek a felméréseik és a Szövetség eddigi anyagai alapján történő elemzés a dolga. Az esetleges kompenzációkat az Emberi Erőforrások Minisztériumától és a Magyar Turisztikai Ügynökségtől mint két fő állami támogatótól várják majd.

A Szövetség adatai szerint a tavaszi és nyár elejei, közel 430 fesztivál 25.000 programja kerül veszélybe, amely összesen 14 milliárd forint kárt okozhat az ágazatnak. A fesztiválok – vállalkozások, szervezők, nonprofit szervezetek, önkormányzatok – saját veszteségei mellett az említett adatban ezen felül az előadóművészek, technikai és egyéb logisztikai szegmensek is szerepelnek.

A fesztiválok nem csak a közönség szórakoztatását szolgálják, de jelentős szerepük van a minőségi kultúra terjesztésében, a közösségteremtésben, a hagyományőrzésben és teremtésben, a kulturális innovációk fejlesztésében, a nemzetközi kapcsolatok építésében.

A fesztiválok – szerteágazó és különböző tevékenységeik miatt – jelentős piaci szereplők is: hatással vannak a települések és régiók gazdasági helyzetére, imázsfejlesztésére, a művészek, egyéb vállalkozói, alvállalkozói tevékenységet végzők foglalkoztatottságára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.