Hangverseny a hősök emlékére

A Térszínházban mutatták be Bucz Magor Búcsúfia – 1956 című szerzői hangversenyét a Corvin köz hőseinek emlékére, Kubik Anna Kossuth-díjas színművész közreműködésével és Kaposi Benedek vezényletével.

Magyar Nemzet
2019. 10. 28. 10:57
null
Kubik Anna Kossuth-díjas színművésznő is közreműködik Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Térszínházban mutatták be Bucz Magor Búcsúfia – 1956 című szerzői hangversenyét a Corvin köz hőseinek emlékére, Kubik Anna Kossuth-díjas színművész közreműködésével és Kaposi Benedek vezényletével. A műsorban, amelyet a múlt héten a Pesti Magyar Színházban is előadtak, a fiatal zeneszerző olyan kompozíciói hangzottak el, amelyek a zeneművekben használt szövegeken keresztül kapcsolódnak az ’56-os forradalomhoz. Bucz Magor számára 1956 mítosz, mégis úgy érezte, hogy neki is lehet kifejeznivalója a témában: nemcsak azért, mert édesapja annak idején nemzetőr volt Debrecenben, hanem mert szerinte a forradalom szellemisége máig ható erejű, az emberibb élet utáni vágy kifejezése. A címválasztást Bucz Magor így indokolja: – A búcsú a közösség életében csakúgy kegyelmi állapot, mint ’56 a nemzet életében. A búcsúról hozott búcsúfia az, ami mindig emlékeztet minket erre a kegyelmi állapotra, és a nehéz időkben is reményt ad.

Kubik Anna Kossuth-díjas színművésznő is közreműködik
Fotó: Teknős Miklós

A Búcsúfiában elhangzott az Ereszd meg a felhőköt… című motetta, amelyet egy – Harangozó Imre által 1990-ben gyűjtött – magyar népi imádság szövegére komponált a szerző; először volt hallható az Esti imádság című, Balaskó József versére írott lamento; és bemutatták az Illyés Gyula-díjas író, Benedikty Tamás Szuvenír című regényének soraira komponált kamaraorató­riumot is. Ez utóbbi előadásában hátrom énekes szólista, két színművész és egy kilenctagú kamaraegyüttes működött közre. A zeneműveket versek, irodalmi szövegek és a Mindent a hazáért – Corvin köz 1956 című dokumentumfilmből vetített részletek egészítették ki.

A Búcsúfiára november 4-én 15 órától a Zuglói Zeneházba, november 5-én pedig 19.30-tól a Wesselényi utcai Erőművházba várják az érdeklődőket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.