Új magyar musical a dunaújvárosi Bartók Színházban

Szeptember 25-re tervezik a Sándor Mátyás ősbemutatóját. A musical zenéjét Szemenyei János szerezte.

Magyar Nemzet
2020. 08. 07. 21:07
null
Fotók: Bartók Kamaraszínház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mi is ünnepeljük a városunkat, ezért is határoztunk úgy, hogy a 2020/2021-es évadban minden 70 év fölötti dunaújvárosi nézőnek ingyenes belépést biztosítunk az előadásainkra, és ugyanígy Dunaújváros valamennyi egészségügyi dolgozójának, akik fokozottan vigyáztak ránk ebben a rendhagyó esztendőben – mondta Őze Áron, a Bartók Kamaraszínház igazgatója a Bartók Liget – a dunaújvárosi színház nyári rendezvénysorozata – zárónapján, amelyen bejelentette: a Bartók Kamaraszínház a „Város Évadát” nyitja meg ősztől, s tizenkét bemutatót tart az új évadban. Szeptember 25-re tervezik egy új magyar musical ősbemutatóját: a Sándor Mátyás zenéjét Szemenyei János szerezte, a dalszövegeket Závada Péter, a darabot Mikó Csaba írta Jules Verne regénye alapján, Léner András rendezésében.

A színház műsorra tűzi a 2020/21-es szezonban – egyebek mellett – a Dollárpapát, a Mario és a varázslót, A kis herceget, az Illatszertárt és a legendás Bartók Táncszínház közreműködésével a János vitézt – az 1904-es, Kacsóh Pongrác által megzenésített darab mai hangszerelése Szirtes Edina „Mókus” munkája, és közösen adják elő „Ferenczi György 1-ső Pesti Rackák” zenekarának tagjaival –, és a Nem leszek a játékszered című új zenés művet, amely a hatvanas-hetvenes évek slágereiből bontja ki a történetet. Őze Áron visszatekintett a tavaszi helyzetre is. – A színház összehozza az embereket, az élő kapcsolatok, a társas együttlét helyszíne. De idén tavasszal felborult minden, ami megszokott volt. Kizökkent a világ a járvány miatt, bezártak a színházak is. Már akkor is úgy gondoltam, hogy rajtunk múlik, hogyan és milyenné állítjuk helyre ezt a világot – fogalmazott az igazgató. A veszélyhelyzet idején a Bartók Kamaraszínház „Virtuális Színházának” előadásait, más programjait a közösségi oldalakon összesen 600 ezren tekintették meg.

A Bartók Kamaraszínház igazgatója szerint a köszönet, az egymásra figyelés gesztusát is kifejezik azzal, hogy az új szezont a „Város Évadának” nevezték el. Őze Áron említette azt is: a pandémia idején elmaradt bérletes előadások egy részét pótolni tudták a vészhelyzet feloldása után. Arról is beszélt még: a Bartók Kamaraszínház a koronavírus-járvány idején Magyarországon elsőként fizetett előleget a jövedelem nélkül maradt színészeinek. Ehhez jelentős segítséget kapott a színház az Előadóművészi Jogvédő Irodától, amelynek szakértői kidolgozták az ehhez szükséges munkajogi metódust.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.