Vadregényes helyszínen a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó

A VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó nyolcadik alkalommal pezsdíti fel a Dunakanyar életét. Egy vadregényes helyszínre költözik a rendezvény, Nagymaroson, a Duna-parton, festői környezetben élvezhetjük a programokat június 24. és 27. között – jelentették be sajtótájékoztató keretében a szervezők. A VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó az elmúlt években a visegrádi négyek egyik legrangosabb közös kulturális eseményévé nőtte ki magát.

2021. 06. 16. 12:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legismertebb hazai és a V4-ek országaiból érkező fiatal zenekarok koncertjei mellett nemzetközi színházi előadásokkal és közösségi programokkal várják azokat, akik egy olyan fesztiválra vágynak, ahol a zene mellett a kultúra és a tájegység természeti csodái is fókuszban vannak.

Új helyszín, új kezdet

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára, a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó fővédnöke videoüzenetében kiemelte, hogy köszönettel tartozunk a koronavírus-járvány alatt a frontvonalban harcolóknak. Szeretné, hogy részük legyen abban az élményben, amit a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó ad, ezért megállapodott a fesztivál szervezőivel, hogy létrehozzák a VéNégy Hero jegyet. Azok a védekezésben részt vevők, akik ellátogatnak a fesztiválra, egy megvásárolt belépő mellé ajándékba kapnak egy másikat, így ők ingyen vehetnek részt a fesztiválon – jelentette be Rétvári Bence. Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, a rendezvény védnöke többek között arról beszélt, hogy a közös utunk egyik példája kultúránk közös nyelve. – Legyen ez zene, absztrakt művészet vagy színház, jól értjük és jól megértjük egymást. S e megértésnek nemcsak praktikus vonatkozásai vannak, hanem katarzisélménye is, ahogy e fesztivál is majd számos ponton megmutatja – emelte ki az államtitkár, megemlékezve a visegrádi együttműködés deklarációjának 30. évfordulójára.

Sajtótájékoztatón jelentették be a programokat
Fotó: Vénégyfesztivál.hu

Elmondta azt is, hogy a fesztivál zárásaként július elsején, a helyszínen lévő cirkuszi sátorban megvalósuló programmal veszi át Magyarország a V4-es elnökséget Lengyelországtól. Kis Domonkos Márk fesztiváligazgató kiemelte, hogy az idei év különleges helyet foglal el a fesztivál életében. – Új helyszín, új kezdet. Nagyon nehéz év áll mindannyiunk mögött, felfoghatatlan gyorsasággal borult fel az életünk a tavaly jelentkező pandémia miatt. De most végre eljöhetett az idő, hogy újra együtt legyünk, és elsodorjon a nyüzsgés, a lendület és a nyári éjszakák – sorolta a fesztiváligazgató.

Sokszínű színházi program

A zene mellett az idén is sokszínű színházi program várja az érdeklődőket. A színházi sátorban már korábban elkezdődik a visegrádi négyek országából érkező alkotók színházi workshopja. A fesztivál különlegessége, hogy a zenei programok mellett nemzetközi színházi előadások várják az érdeklődőket. Négy ország alkotóinak részvételével, Feledi János Harangozó Gyula-díjas táncművész, koreográfus vezetésével kéthetes workshop eredményeként fog megszületni a zárónapon bemutatott, Changes című produkció.

A fesztivál nyitóelőadása június 23-án Olt Tamás Rejtő-estje, a Szájon lőtt tigris lesz. A többi napon a visegrádi négyek országainak társulatai váltják majd egymást a színpadon. Emellett közösségi programok, sportolási lehetőségek és gasztroudvar is várja az érdeklődőket Nagymaroson, amely az ország egyik legszebb fekvésű és panorámájú kisvárosa. A Dunakanyarban, a Duna bal partján, a Börzsönyből lefutó völgyekben, dombhátakon fekszik. A marosi panoráma szorosan összefonódott Nagymaros létével. Egész területéről varázslatos kilátás nyílik a visegrádi fellegvárra, amely a hegytetőn állva tekintélyt parancsolóan uralkodik még ma is. A sajtótájékoztatón Heinczinger Balázs, a település polgármestere örömét fejezte ki, hogy a fesztiválnak helyet adhatnak.

Változatos stílusú koncertek

A színpadokon a legismertebb hazai együttesek váltják egymást. Fellép a Halott Pénz, a Kowalsky meg a Vega, a Belga, a Firkin, az Aurevoir, a Blahalouisiana, Rúzsa Magdi, a Punnany Massif, a Random Trip, az Ivan & The Parazol, az Erik Sumo Band, a Péterfy Bori & Love Band, a Lóci játszik, Dánielfy Gergő és az Utazók és az Európa Kiadó is, míg Ausztriából a Russkaja érkezik. A szervezők kiemelten fontosnak tartják, hogy a visegrádi négyek országaiból érkező fiatal tehetségeket is bemutassák, így minden este egy-egy feltörekvő zenekar lép színpadra: Lengyelországból a Cheap Tobacco, Szlovákiából a Luvver, Csehországból a HRTL érkezik, míg Magyarországot a Carson Coma képviseli.

Dánielfy Gergő és az Utazók
Fotó: Vénégyfesztivál.hu

A helyszínen kempingezésre is lehetőség van, a hazavágyó fesztiválozókat pedig minden éjjel fesztiválbusz szállítja Nagymaros és Budapest között.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.