Gyanús kiállításért fizettek, most aggódnak a művészek

Elmarad az ArtUP 2017 kiállítás, a részvétel ára 15 és 100 ezer forint között változott.

MN
2017. 06. 23. 6:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Festőknek, amatőröknek és műkedvelőknek szerveztek nagyszabású kiállítást a Lurdy Házba, mondván, aki fizet, kiállíthatja a festményét vagy szobrát. Százhúszan készültek a nagy napra, ám az azelőtti reggelen értesültek: hiába fizettek, kiállítás nem lesz – tudta meg az Index.

A nagyszabású „nemzetközi művésztalálkozó és kiállítás” alapötlete az volt, hogy szabadon, a színvonalra, stílusra és minden másra tekintet nélkül bárki kiállíthatta volna saját műveit. Az ArtUP 2017 kiállítást a Facebookon szervezték meg.

A szervezésbe önkéntes alapon besegítő Jávorka Csaba festőművész a portálnak azt mondta: amióta kiderült, hogy elmarad a kiállítás, azon gondolkodik, melyik ponton kellett volna gyanút fognia, de sehogy sem tud rájönni. Úgy véli, vagy mégsem rosszhiszemű dologról, lenyúlásról van szó, legalábbis nem a főszervező részéről, „vagy nagyon tudatosan és profin csinálták”. A keretek tényleg biztatóak voltak: Jávorka mellett több olyan ismert festőt is megkerestek vagy díszvendégnek vagy önkéntes, legfeljebb egy majdani ingyenes standdal jutalmazott szervezőnek, akiknek a neve nemcsak vonzotta a bemutatkozásra vágyókat, de egyfajta garancia látszatát is keltette, igaz, hamisan. „A saját festőtársaink adták meg a rendezvény becsületét, megbocsáthatatlan, aljas dolog volt így kihasználni bennünket” – közölte Jávorka.

Az Index szerint a kiállításon való megjelenés ára 15 és 100 ezer forint között változott:

Ennek azonban a kezdeményezés honlapján nem volt nyoma, a művészek azt mondták, személyesen, egyesével kapták meg az aláírandó szerződést, amelyben az árak is szerepelnek. Utólag többen furcsának találják, hogy a megadott számlaszám nem egy külön erre a célra létrehozott betét volt, hanem egy olyan személyhez tartozott, aki a portál forrásai szerint a főszervező fia.

Szerdán, amikor a szervező egy Facebook-bejegyzésben közölte, hogy az elvileg csütörtökön kezdődő kiállítás elmarad, mert „számomra is csak tegnap este derült fény arra, hogy súlyos anyagi problémák léptek fel, amelyeket én nem tudok megoldani egy nap alatt”, az internetről eltűnt a honlap, a helyén csak egy közlemény maradt három nyelven. Ebben szerepel, hogy „a befizetési sorrendben mihamarabb megkezdjük a kifizetéseket”, de eddig egyetlen, kiállítónak készült forrás sem mondta azt, hogy kapott volna bármit, arra viszont mindenki panaszkodik, hogy a főszervező elérhetetlen, „pedig látszik, hogy folyamatosan online”, és az egyetlen bejegyzés óta nem kaptak más tájékoztatást semmiről.

Jávorka hozzáteszi: úgy tudja, a szervezők még a Lurdy háznak is tartoznak, és azt is több vidéki kommentelő állítja, ők a regisztrációval együtt átutalták azt az összeget is, amiért cserébe a szállás megszervezését ígérték nekik, de a szállást végül állítólag nem foglalta le senki. Olyanok is vannak, akik azt állítják, külföldről jöttek volna, és csak a reptéren vették észre a számukra is eljuttatott üzenetet az elmaradásról, és írnak vidéki kiállítók is arról, hogy ők már elfoglalták és kifizették pesti szállásukat, családjukkal együtt.

Az Index megkereste a helyszínt biztosító Lurdy Ház konferenciaközpontját is, ahol közölték, őket is meglepetésként érte, hogy elmarad a kiállítás, de „nem szabad” nyilatkozni. Facebook-posztjában egyébként a szervező is azt írta, „természetesen” megteszi a feljelentést és „a szükséges intézkedéseket”, bár azt nem részletezte, kit kíván feljelenteni, csak azt, hogy nem ő kezelte a pénzügyeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.