Elhunyt Karl Otto Götz német festő

A háború utáni korszak absztrakt művészetének úttörője életének 104. évében halt meg.

MTI
2017. 08. 21. 16:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Békésen elaludt, „méltósággal halt meg” – idézi feleségét a Rheinischer Post című lap hétfőn. Karl Otto Götzöt kívánságának megfelelően a tengerbe temetik.

Götz 1914 februárjában született Aachenben. A náci uralom idejében nem festhetett, a második világháború után azonban absztrakt festészetével ismét nemzetközileg befogadhatóvá tette a német művészetet. Ő volt a CoBrA nevű nemzetközi művészeti csoport egyetlen német tagja.

1979-ig húsz éven át a düsseldorfi Művészeti Akadémia professzoraként tanított, tanítványai között volt a később világhírűvé vált Gerhard Richter és Sigmar Polke is.

Götz volt a háború utáni, az informel absztrakt művészeti irányzat egyik legfontosabb német alkotója. Elsősorban nagy formátumú, fekete-fehér kompozíciói tették ismertté, amelyek számos múzeumban és politikai központban láthatók. Századik születésnapja alkalmából több nagyszabású kiállítással tisztelegtek előtte az intézmények, többek között a berlini Új Nemzeti Galéria is.

A százéves kora felett szinte már vak Götz nem hagyott fel szenvedélyével, felesége, Rissa segítségével továbbra is festett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.