Elveszettnek hitt rajzokkal gyarapodott a British Museum gyűjteménye

A fekete-fehér alkotásokat a híres 19. századi japán képzőművész, Hokuszai hetvenéves korában, 1829-ben készítette.

Forrás: MTI2020. 09. 04. 11:33
null
Hokuszai: Kellemes szél, tiszta reggel című művét korábban a Nemzeti Galériában is kiállították, a japán szépség című tárlat keretében Fotó: Nándorfi Máté Forrás: MTI/Reprodukció
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A híres XIX. századi japán képzőművész, Hokuszai 103 elveszettnek hitt rajzával gyarapodott a londoni British Museum gyűjteménye.

A fekete-fehér alkotásokat Hokuszai hetvenéves korában, 1829-ben készítette egy végül meg nem jelent könyv illusztrációiként.

A rajzok 2019-ben bukkantak fel Párizsban, előtte utoljára 1948-ban szerepeltek egy aukción.

A londoni múzeum, amely a Japánon kívüli egyik legnagyobb Hokuszai-gyűjteménnyel büszkélkedhet, csütörtökön közölte, hogy a rajzok különösen nagy jelentőséggel bírnak, mivel Hokuszai egy korábban – a magánéleti problémái miatt – alkotói szempontból csendesnek tartott időszakából származnak.

Hokuszai: Kellemes szél, tiszta reggel című művét korábban a Nemzeti Galériában is kiállították, a japán szépség című tárlat keretében
Fotó: MTI/Reprodukció

Az alkotások vallási, történelmi, mitológiai témákkal foglalkoznak és olyan, a művészre korábban nem jellemző elemek is megjelennek benne, mint például az ősi Kína kultúrájának eredetén való merengés.

A rajzokat egyelőre az interneten lehet megnézni és a múzeum ígérete szerint a jövőben egy ingyenes kiállítást is rendeznek belőlük.

Hokuszait világszerte elsősorban a Fudzsi harminchat látképe című sorozatáról ismerik, amelynek egyik leghíresebb darabja A nagy hullám című alkotás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.