idezojelek

Miért avatkozik a Mazsihisz politikai kérdésekbe?

A szervezet elnökének nem tetszenek Orbán Viktor bevándorlásellenes kijelentései.

Bácskai Balázs avatarja
Bácskai Balázs
Cikk kép: undefined
2022. 07. 27. 13:15
Fotó: MTI/Mohai Balázs

– A Mazsihisz továbbra sem kíván beavatkozni pártpolitikai kérdésekbe... – olvasható számos, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) által a Magyar Nemzetnek küldött válaszban, amelyet a szervezet világi vezetése jegyzett. Márpedig az elmúlt években a szerkesztőség kénytelen volt a legkellemetlenebb témákkal zargatni a Mazsihiszt, történt ugyanis, hogy a baloldal összeállt a veretes antiszemita múlttal rendelkező Jobbikkal, aminek következtében futószalagon érkeztek a botrányok.

Több vérlázító esetben valószínűleg semmilyen nyilvános számonkérésre, elítélésre nem került volna sor, ha a lapunk nem juttatja el kérdéseit a szervezethez. A Hír TV egyébként ugyanígy „lepattant” a Mazsihiszről, Heisler András elnök ugyanis egyenesen kijelentette, hogy „nincs annál rosszabb, ha egyház vagy felekezet belefolyik a pártpolitikába”. (A linkelt videó 12. percétől).

Erre most Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde nyomán találkozót kért a miniszterelnöktől Heisler András, mivel a kormányfő nyilvánvalóan a közel-keleti és afrikai muszlim tömegek bevándorlásával kapcsolatban arról beszélt, „nem akarunk kevert fajúvá válni”. Mondatainak kontextusa teljesen világos, abba sehogyan sem lehet beleérteni semmit, ami a hazai vagy az európai zsidóságra vonatkozhatna.

Érdekes, hogy Heisler ugyanakkor nem kért találkozót például Karácsony Gergelytől, amikor a baloldali főpolgármester – 2018-as kormányfőjelölt – 2021-ben Bíró László jobbikos képviselőaspiráns mellett kampányolt a borsodi időközi országgyűlési választás alkalmával. Bíró zsidó turisták kapcsán „tetűcsúszdásokról” és „Judapestről” értekezett a közösségi médiában. Tette kapcsán arra hivatkozott, hogy „apátiába esett” a Fidesz kétharmados győzelmétől, ezért írta ezeket a kijelentéseket.

Heisler András nem kért senkitől találkozót, amikor kiderült, hogy Ózd jobbikos alpolgármestere, Farkas Péter Barnabás egy lengyel holokausztmúzeumban karlendítés közben fényképezkedett. De akkor sem, amikor Z. Kárpát Dániel, jobbikos parlamenti képviselő egy öles mosoly kíséretében emelgette karját ugyanígy, félreérthetetlenül a Jobbik logójával a háttérben – vélhetően egy sajtótájékoztató előtt vagy után.

Heisler András akkor sem aggodalmaskodott, amikor kiderült, hogy Szegeden Tóth Péter lehet az ellenzéki összefogás jelöltje a 2022-es országgyűlési választások előtt. És Gyurcsány Ferenccel sem akart találkozni, a DK pártelnöke ugyanis személyesen kampányolt Tóth mellett. Pedig ez megérhetett volna egy találkozót, mert Tóth korábban a nyilvánosság előtt neonáci pártokat dicsőített, „bibsizett” és „genetikai hulladékokról” értekezett.

Az sem volt beszélgetésre érdemes téma, amikor kiderült, hogy Jakab Péter sofőrje, Hajnády Kristóf Auschwitzban a győzelem jelével pózolt.

De bezzeg, ha Orbán Viktort félre akarják érteni, akkor már fel kell szólalni – a félreértők oldalán. Bravúr.

A Mazsihisz jobban tenné, ha valóban nem folyna bele a politikába, ha már egyszer ez a számtalanszor hangoztatott álláspontja. Legalábbis érdemes megfontolni ezt a tanácsot, ha a vezetés szeretne valamennyit megőrizni a hitelességének egyre apadó maradékából.

Borítókép: Heisler András, a Mazsihisz elnöke (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Nem állunk meg Schwechatnál

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

Tizenkét héttel később

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Kik követik Magyar Pétert?

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.